25-åringen fra en kommune i Nord-Troms sto tiltalt i Nord-Troms Tingrett for fjorten lovbrudd. Blant dem var et ran og vold, hasjdyrkin og oppbevaring av ulike naroktiske stoffer, trusler mot politiet, kjøring i ruset tilstand, flere tilfeller av bilkjøring uten førerkort, ulovlig oppbevaring av våpen og ammunisjon og for ikke å ha stanset for politiet, tross at de både blinket med lysene, brukte blålys og sirener.

Banket og slått med støvsugerrør

Det groveste tilfellet av lovbrudd skjedde imidlertid på Skjervøy i november 2014. Da dro den nå domfelte mannen og en kamerat til en bekjent. Domfelte og hans kamerat hevdet fornærmede skyldte dem 50.000,- kroner, uten at verken domfelte eller fornærmede kunne si hvorfor det var slik.

Dernest ble fornærmede banket og slått. Han ble skallet i ansiktet, slått med et støvsugerrør og en sammenrullet persienne.

Samme miljø

Etter at volden hadde pågått ble personer i fornærmedes nære familie bedt om å ta ut penger som de ga til domfelte. Retten satte også sin lit til tiltaltes forklaring og betegner den som detaljert og balansert. Fornærmede hadde vært en del av samme miljø som domfelte, men brutt ut av dette. Han vedgikk å ha blitt truet, men aldri tidligere av tiltalte.

Tiltalte hevdet å kun ha vært sjåfør, men dette fant retten som lite troverdig. Et samlet bevisbildet gjorde tvert om retten overbevist om at tiltalte utøvde vold mot fornærmede

Dyrking av narkotika

Fornærmede i saken havnet hos lege og kom etter det i forbindelse med politiet. Det var i den påfølgende politiaksjonen at tiltalte også framsatte trusler mot politiet. Retten fant at han viste hva han gjorde, og har avsagt dom også på dette punktet.

Det samme gjelder at han kjørte uten førerkort og ikke stanset for politiet, samt oppbevaring av et haglegevær og skudd til dette. Han ble også dømt for besittelse og dyrking av narkotika.

Tiltalte erkjente å ha kjørt uten førerkort, for dyrking av hasj og oppbevaring av narkotika. Hans forsvarer ba i retten om frifinnelse for ran og trusler mot politet, samt ulovlig oppbevaring av våpen.

Formildende straff

Det ble lagt formildende vekt på at tiltalte erkjente flere av tiltalepunktene. Retten betvilte ikke at tiltalte ønsker seg vekk fra kriminelle miljøer og søker behandling for rusproblemer. Dommen på ett år og fire måneder ubetinget fengsel kommer i lys av et allmennpreventivt hensyn. De 74 dagene mannen har sittet i varetekt blir trukket fra.

25-åringen er også fradømt sertifikatet i seks måneder, våpenet er inndratt og han er dømt til å betale fornærmede en erstatning på 15.000,- kroner. Dommen i Nord-Troms Tingrett falt 20. mars og var enstemmig.