Sommertiden varer fram til søndag 25. oktober og er den perioden av året hvor klokkene stilles en time fram sammenlignet med resten av året.

Sommertid ble opprinnelig innført i en rekke land i Europa under første verdenskrig. Hensikten var å utnytte dagslyset bedre i den perioden av døgnet man normalt er våken.

Én lys time ekstra om kvelden ville blant annet spare energi til oppvarming og belysning. Norge har hatt sommertid hvert år siden 1980.

For land i EU/EØS-sonen starter sommertiden kl. 0200 (UTC+1) siste søndag i mars og slutter kl. 0300 (UTC+2) siste søndag i oktober.

Stille klokken fram eller tilbake?

Mange husker ikke om klokken skal stilles fram eller tilbake ved overgang til og fra sommertid. En huskeregel er denne:

Ta utgangspunkt i at du ser fram til sommerferien, og at du dermed stiller klokken fram på våren. Om høsten lengter du tilbake til sommerferien og stiller dermed klokken tilbake.

De aller fleste nøyer seg med å stille klokken i løpet av søndagen, men vil du holde klokken nøyaktig oppdatert stilles klokken fram en time, fra klokken 02.00 til 03.00 natt til søndag.

Skuddsekund 1. juli

IERS, det internasjonale byrået som overvåker jordrotasjonen, bestemte i januar at det skal legges til ett ekstra sekund – et såkalt skuddsekund – til verdens offisielle tidsskala UTC (koordinert universaltid) i slutten av juni 2015.

Behovet for skuddsekund kommer av at jorden roterer uregelmessig og gradvis saktere, mens de rundt 400 atomurene rundt i verden som bestemmer UTC går svært jevnt.

De siste årene har jorda i gjennomsnitt brukt ca. et tusendels sekund ‘for mye’ på en omdreining . Ordningen med skuddsekund startet i 1972 og det er så langt lagt til 35 skuddsekunder, senest i 2012.

I praksis sørger ordningen med skuddsekund for å holde UTC i takt med jordrotasjonen slik at solen – i gjennomsnitt over et helt år - står i sør ved nullmeridianen i Greenwich på et tidspunkt som avviker med mindre enn ett sekund fra kl 12:00:00 UTC.

Skuddsekundet skal legges til ved midnatt 30. juni (UTC).

I Norge tilsvarer dette at det blir lagt til et ekstra sekund før klokken blir 0200 natt til 1. juli. På noen klokker vil skuddsekundet vises som 01:59:60 i ett sekund før klokken blir 02:00:00.