18 av dem møttes nylig  i Tromsø og av disse var 14 av disse  fra Finnmark Fylke.

- Dette er et kjempefint tiltak og vi er sikre på at nettopp vi komme til å har et nyttig nettverk i åra som kommer, sier Markus Heiberg fra Tana og Paul Lund fra Harstad.

De to har vært med i ei arbeidsgruppe som har foreslått program for samlingene.

De har tatt utgangspunkt i at unge bønder står i ulike situasjoner.

Ulike faser

Noen har overtatt gården hjemme allerede. Andre er i gang med prosessen overtakelse. Noen har bygd ny fjøs. Andre går i ulike faser av utbyggingsaker.

Felles er at de har mange spørsmål.

Og felles er at disse unge bøndene kanskje vil stå for store millioninvesteringer i sin hjemkommune de nærmeste årene. Noen av dem har allerede gjort nettopp det.

De som veiledet og skulle gi svarene på samlinga var Kjerstin Skaar og Viggo Paulsen, begge rådgivere fra TINE.

Møteplass

Det er TINE SA som står bak prosjektet. Målgruppa er unge bønder.

- Vi har siktet inn de som er yngre enn 35 år men har også invitert de over 35 år men som har driver gård kortere tid enn fem år, forteller Peder Buskenes i TINE, leder av hele prosjektet.

TINEs viktigste mål har vært å skape en møteplass for nettverksbygging for de som har valgt en jobb og en livsstil med melkeproduksjon.

- Vi vet at det er viktig å treffe likesinnede  i samme situasjon med de muligheter og utfordringer det byr på. Det blir stadig lengre avstand til en kollega. Selv om vi i dag kan kommunisere godt via sosiale medier er det viktig å møtes ved bordet en gang i blant. Da kommer det ofte opp flere og bredere problemstillinger. For oss i TINE er det viktig å etablere en tidlig kontakt, sier Buskenes.

- På samlingene gir vi innsikt i rådgiverapparatets kompetanse og fordelene med å være en del av meierisamvirket. For nye i bransjen er det  nyttig å vite hva TINE kan tilby av kompetanse i rådgiving.  Som samvirkeorganisasjon skal vi alltid utvikle våre tilbud. Da er det avgjørende at vi får tilbakemelding på de unges behov for kompetanseoverføring fra oss, konkluderer prosjektlederen.