Torsdag la SV sin representant, i samarbeid med Audun Lysbakken og Kirsti Bergstø, fram forslaget som skal sikre stuestueplassene i regionen. De ber regjeringen sikrer at sykestuene videreføres fra 1. januar 2016, med samme finansieringsløsning som sykestuene i Finnmark har hatt siden samhandlingsreformen ble innført i 2012.

- Det er fullt mulig og helt naturlig å få til en slik ordning. Finnmark og Nord-Troms er i like stor grad preget av lange avstander til sykehusene, og Nord-Troms er itillegg en del av tiltakssonen. Kvænangen har de lengste reiseavstandene i regionen, forklarer Knag Fylkesnes.

Haster med vedtak

Bakgrunnen for forslaget er at sykestuene i Nord-Troms er et viktig behandlingstilbud for pasienter som bor i utkantstrøk. Særlig eldre pasienter og folk med kroniske sykdommer har nytte av tilbudet, slik det er i dag. SVs representant mener det er på høy tid at forslaget blir vedtatt.

- Det er viktig å få behandlet denne saken før sommeren. Slik at det igjen ikke blir en sak som politikerne fronter i valgkampen, uten å gjøre noe mer med det etter valget, sier Knag Fylkesnes.

Spill for galleriet

Framtid i Nord har en rekke ganger skrevet om sykestueordningen, og samtlige politikere har uttalt seg om viktigheten av et lokalt tjenestetilbud. SV sitt forslag er det eneste konkrete forslaget som er fremmet, mens det tidligere kun har blitt gitt en rekke signaler om at ordningen må videreføres.

- Elisabeth Aspaker (H) har holdt folk for narr, når hun under valgkampen i 2013 garanterte for at ordningen skulle videreføres om høyresiden kom til makta. Ikke bare bryter hun egne valgløfter, men dette er et spill for galleriet kun for å sikre velgere, mener Knag Fylkesnes.

Skaper utrygghet

At tilbudet nå står i fare for å forsvinne fra 1.januar skaper utrygghet. Det vil bli vanskeligere for de som lider av sykdom å bo i distriktet, men det vil også bli negativt for arbeidstakerne som jobber på sykestuene.

- Hva vil det  si for distriktene om sykestuene legges ned?

- Mest sannsynlig må det trappes ned i stillinger allerede over sommeren om tilbudet blir borte fra neste år. Dette skaper en utrygghet for de som jobber på sykestuene. Forsvinner kompetansearbeidsplassene fra distriktene vil det bli negative ringvirkninger i hele lokalsamfunnet, sier representanten fra SV.

For mye press på Tromsø

Også Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) vil merke det om sykestuene legges ned.

- UNN vil bli nødt til å bygge flere sykehusplasser, som vil bli en dyrere løsning enn det tilskuddet de betaler for sykestueplassene. Pasienter som kunne blitt behandlet lokalt må nå få hjelp av UNN. Dette vil føre til voldsomt mye unødvendig transport for pasientene, som kunne vært unngått, sier Kang Fylkesnes.

At de som lider av kronisk sykdom kanskje blir nødt til å flytte til Tromsø for å få tilstrekkelig hjelp, vil også bli et problem.

- Tromsø trenger ikke flere tilflyttere. Byens boligmarked er allerede under et stort press, mener Torgeir Knag Fylkesnes.

Vil styrke tilbudet

Torgeir Knag Fylkesnes mener at tilbudet slik det er i dag ikke bare må sikres for framtida, men også satses på. Nylig fikk sykestuene på plass et akuttilbud.

- Med telemedisin og alle mulighetene vi har i dag så burde dette tilbudet bli et satsingsområde og ikke noe man legger ned, avslutter SV - representanten.

Fiskeriministeren: - Dette er blitt en komplisert sak

STORSLETT: Framtid i Nord kontaktet fredag fiskeriminister Elisabeth Aspaker for å konfrontere henne med påstandene fra Knag Fylkesned. Elisabeth Aspaker (H) sier sykestue-saken har blitt komplisert.

I en SMS til Framtid i Nord skriver Aspaker: - Dette er blitt en komplisert sak fordi det er mange parter inne i bildet; nasjonale myndigheter, UNN, Helse Nord og kommunen. Jeg er kjent med at saken har vært tatt opp med Helse- og omsorgsdepartementet for å kunne finne en fornuftig løsning.

Ut over dette henviser fiskeriministeren til rette departement: - Videre spørsmål om saken må evt rettes til HOD angående hva som er status ettersom dette ikke er mitt, men helse- og omsorgsministerens konstitusjonelle ansvar.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) mener at sykestue-saken har blitt komplisert. Foto: Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix