I 1993 ble Reidar Mæland ansatt som kultur- og undervisningssjef i Skjervøy, og måtte dermed forlate politikken og partiet Høyre. Da hadde han sittet i kommunestyret i ti år.

– Det var jo i Høyres storhetstid, med Kurt Leif Strøm som ordfører. Det var en tid jeg lærte enormt av, ei tid der samarbeid på tvers av partigrensene også preget kommunen, sier Mæland.

Samarbeid

Det er det han drar som en av de viktigste oppgavene framover.

– Det er å skape ei framtid for Skjervøy, der politikken blir preget av samarbeid og være løsningsorienterte kompromisser. Gode løsninger kommer gjennom tverrpolitisk samarbeid, mener 66-åringen.

Etter et år som kultur- og undervisningssjef ble han rådmann i Skjervøy, en stilling han besatt til for to år siden. Da ble han pensjonist. Han understreker imidlertid at han vil tilbake i politikken, men at han ikke ser for seg å innta sitt gamle nabokontor på rådhuset.

– Jeg håper velgerne vil gi meg tillit, men det er ikke realistisk å tro at vi skal få ordføreren ved dette valget.

Trakk seg

Innad i Høyre har valget av Mæland skapt reaksjoner. Mona Jørgensen, som har bak seg to perioder i kommunastyret trakk seg fra lista. Det samme gjorde hennes samboer og partifelle, Henning Engen.

– Det er deres valg, og jeg må bare respektere det.

Mona Jørgensen kritiserte flere ganger Mæland i den tiden han var rådmann og beskyldte ham for å drive politikk. I dag ønsker ikke Mæland å si noen om den retorikken og politikken Høyre førte da.

– Nei, det er ikke til meg å kommentere. Jeg vil e framover, ikke bakover, sier Mæland.

Sykestuene

Av viktige saker, peker han på sykestuefinansieringa, kommunereformen og på samferdselsutfordningene.

– Fastlandsforbindelse til Arnøy og oppjustering av Fv866 er viktige samferdselssaker. Når det gjelder sykestuefinansieringen skal jeg forsøke å få et møte med helseminister Bent Høie om saka. Jeg har allerede hatt samtaler med Elisabeth Aspaker og fylkesleder i Høyre, Geir Inge Sivertsen.