skibotndalen: Mandag formiddag måtte trafikanter belage seg på noe ventetid i Skibotndalen da Lyngen lensmannskontor gjennomførte en omfattende kontroll i samarbeid med Tollvesenet og Statens vegvesen.

Synlig

Politibetjent Gaute Østeggen ved Lyngen lensmannskontor forteller at formålet med aksjonen er både å styrke samarbeidet mellom de kontrolletatene, samt å være synlig ute på veiene.

– Målet er å ha minimum en slik storkontroll i året, men vi har også flere fellesoppdrag sammen med enten Toll eller Statens Vegvesen i løpet av året, opplyser han.

Her er resultatet av kontrollen

For politiet er det viktig å ha et godt samarbeid med de andre kontrolletatene, spesielt med tanke på å avdekke ulovlig innførsel av varer og narkotikasmugling.

Oppløftende resultat

Mandagens storkontroll ga forholdsvis lite overtredelser sett i forhold til andre kontroller lensmannskontoret har gjennomført, og i så måte oppløftende resultater for Østeggen.

Av 300 kontrollerte kjøretøy, ble det skrevet ut 9 gebyrer, gitt 3 mangellapper, ett forelegg for overskridelse av alkoholkvote mens en fører av et vogntog ble anmeldt for brudd på kjøre- og hviletid.

Få overtredelser

Inspektør i Statens vegvesen, Roger Furumo fra Statens vegvesen forteller til avisa at de aller fleste denne gangen har både papirer i orden, gode dekk og kjettinger tilgjengelig.

– Og det er ikke hver dag vi har så få overtredelser, sier inspektøren til avisa.

I kontrollen av kjøretøyene bruker Furumo avansert kamerautstyr som raskt avdekker mangler, det være seg EU-kontroll, betalt årsavgift, forsikring eller andre forhold.

– Det gjør arbeidet straks enklere, påpeker Furumo.

Fintfølende nese

Også en av de 42 spesialtrente hundene til Tollvesenet deltok på storkontrollen, hund som er trent opp til å finne narkotika.

– Disse er godt trent på å avdekke ulovlige stoffer, og bidrar godt i arbeidet med å forhindre innførsel av narkotika til landet, sier tollbetjenten til avisa. Han kan opplyse at de har hunder som er trent opp til å finne både narkotika, valuta og større parti av tobakk.

Tollvesenet narkohund stasjonert i Tromsø avdekket ingen ulovligheter denne mandagen, men Framtid i Nord fikk demonstrert hvor effektiv hundene er i søket etter narkotika.

Kjør pent

Kontrolletatene er godt fornøyd men mandagens påskeutfart, men de opplyser at det vil bli en del kontroller utover påsken.

– Jeg oppfordrer alle om å ta det pent i trafikken, avslutter Østeggen med.

kamera: Med et avansert kamera kan inspektør Roger Furumo fra Statens vegvesen kontrollere mangler ved alle kjøretøy. Foto: Jan Arild Hansen
STORKONTROLL: Politibetjent Gaute Østeggen fra Lyngen lensmannskontor med storkontroll av påskeutfarten i Skibotndalen. Kontrollen er i samarbeid mellom politiet, Tollvesenet og Statens vegvesen. Foto: Jan Arild Hansen