Mandag skulle Eirik Farstad fra Burfjord dra på topptur med enkamerat. Målet var en tur mot Rastusfjellet i Burfjorddalen for åfinne urørt «pudder»-snø»

- Det viste seg at renna som vi skullekjøre i var avblåst og med mye steiner, så der og da bestemte vioss for å ta en alternativ rute ned fjellet, forteller Farstad tilFramtid i Nord.

Hørte et drønn

Farstad og kameraten tok seg mot"Nordmannsaksla", for deretter å sette kursen ned mot bilen vedfoten av Baddereidet. Ingen av de to skiløperne har tidligere kjørtdenne traseen, men kunne anslå at terrenget ikke var særlig bratt.

- Kun rett under toppen av aksla virket det å være vel 30 grader bratt,anslår Farstad.

Kameraten krysset først aksla, og Farstad fulgteetter med vel 30 meters mellomrom. Idet Farstad kjører inn, hørerhan et drønn og ser at hele siden over han løsner.

- Jeg rakk åtenke at eneste mulighet er å kjøre rett ned, for så å skjære uttil høyre og bort fra skredet, forteller Farstad.

Tatt av snømassene

Men Burfjordingen rakk ikke å kjøre mange meterne førsnømassene tok han nedover fjellsiden.

Etter å ha rast 100 meternedover med de enorme snømassene, endte han opp med snø opptilhofta, blodig og forslått i ansiktet og smerter i ryggen.

Men både armer og hodet varover snøen, så Farstad klarte med egen hjelp å komme seg ut avskredet.

- Men det var en ekkel opplevelse, og man var temmeligoppskaket etterpå, sier han til Framtid i Nord.

Snøskredet var over60 meter bredt med en bruddkant på over en meter på det tykkeste,og strakk seg vel 150 meter ned henget. Snømassene var steinhardmed blokker av knivhard fokksnø som Farstad anslår å være på flere hundre kilo.

Skredet løsnet rett over skogsgrensen på et snødekke som var temmelig harpakket, og verken Farstad eller kameraten tenkte på faren for snøskred ut i fra forholdene.

Tatt lærdom

I dag har Farstad fortsatt noenblåmerker og vondt i kroppen etter uhellet, skader som vil legesmed tiden.

Men tanken på hva som kunne skjedd vil nok sitte i myelengre.

- Jeg har tatt lærdom av dette, og tenker at også andre folk kan ta lærdom av vår opplevelse, sierhan til avisa.

Han erkjenner at de gjorde en del valg som kunneendt med en tragedie. Farstad tenker spesielt på det å planleggeturen ved å sette seg nøye inn i skredvarselet, og da legge turenut i fra de ferdselsråd som snøskredvarslingen Varsom.no kommermed.

Han påpeker at toppturer er nærmest blitt en folkesport, menat det å forhindre skredulykker handler om å ta sine forholdsreglerog ha en god og fornuftig holdning til det å ferdes i skredterreng.

På Varsom.no er det nå faregrad 2- Moderat i hele Troms. Men i varslet står det at det er "lokalt ustabile forhold, Vær forsiktig i leområder hvor det harsamlet seg fokksnø, typisk bak rygger, i søkk og renneformasjoner.

På varsom.no sine sider finner dere både ferdselsråd, mer om skredfareskala og mer nyttig informasjon om snøskred

LÆRDOM: Eirik Farstad har tatt lærdom av skredulykka, og ønsker at folk viser aktomhet i påskefjellet og setter seg inn i snøskredvarslet. Foto: Privat