Fylkesmannen i Troms har nå slått fast at Nordreisa kommune brøt forsvarlighetskravet i helse - og omsorgstjenesteloven, og helsepersonelloven da en 90 år gammel mann døde i fjor høst. Dette skriver NRK Troms.

Mannen bodde ved Sonjatun Bo - og kultur og skal ha dødd kort tid etter at han fikk i seg sondemat som var gått ut på dato.

I etterkant av dødsfallet opprettet fylkeslegen en tilsynssak, der de ba Nordreisa kommune redgjøre hendelsen. I sin konklusjon har fylkeslegen slått fast at kommunen ikke har gode nok rutiner for å påse at sondemat utgått på dato ikke gis til pasienter.

Nye rutiner

Rådmann i Nordreisa kommune, Anne-Marie Gaino sier til NRK at kommunen nå tar kritikken til etterretning. De skal gjøre tiltak for å endre rutinene – for å hindre slike hendelser i framtiden.

–  Våre rutiner har ikke vært gode nok, og vi har nå utarbeidet nye rutiner, som også er sendt til Fylkesmannen. Nå skal holdbarhet på maten komme tydelig fram, og det skal klart framkomme hvordan maten skal oppbevares, merkes og gis, sier Gaino.

Krever beklagelse

Ifølge NRK krever de pårørende en offisiell beklagelse etter det trasige dødsfallet.

– Dødsfallet var en stor påkjenning og belastning for oss pårørende. Tilbake sitter onkel sin enke helt alene, med mange ubesvarte spørsmål. Nordreisa kommune tok kontakt like etter dødsfallet, men etter det har det vært taust, sier Ole-Martin Strøm.

Gaino beklager hendelsen på det sterkeste.

– Vi legger oss skinnflate, og skal ta kontakt med enken etter avdøde for å beklage både dødsfallet, og kommunens mangel på informasjon til pårørende, sier Gaino til NRK.