Selv om de fleste alvorlige ulykkene med motorsykkel skjer i sommermånedene, har det de siste årene vært flere ulykker også i april og mai. Sist helg ble flere motorsyklister skadet i ulykker på Østlandet.

– Ta deg tid til å igjen finne den sikre godfølelsen på motorsykkelen, og kjør med gode sikkerhetsmarginer, sier seksjonsleder Torgeir Haugen i et nyhetsbrev fra Statens Vegvesen.

Til helga er det ventet godt vær over store deler av landet. Veiene i Nord-Troms er også blitt bare. Dette betyr flere motorsykler på veiene, og dermed økt risiko for flere ulykker.

- Kjør rolig i 50 mil

Motorsyklkistenes egen organisasjon, NMCU, ber MC-førere kjøre rolig de første 50 milene etter at de har funnet fram motorsykkelen. Ofte har dem nemlig litt rustne kjøreferdigheter etter en lang vinter.

- Det er et godt råd, sier Torgeir Haugen.

Oftere alvorlige ulykker

Totalt har tallet på drepte og hardt skadde i trafikken godt ned de siste ti årene. Men statistikken viser samtidig en mer stabil utvikling for ulykker med drepte og hardt skadde med tung MC på landsbasis.

En MC-fører har 12 ganger større sjanse for å bli involvert i en alvorlig trafikkulykke, enn en bilfører. Disse førerne har liten beskyttelse, så når ulykkene skjer blir skadene raskt alvorlige.

Tips til MC-førere

Haugen opplyser om at de fleste alvorlige ulykkene er utforkjøringsulykker.

- Førerfeil og manglende teknisk ferdighet er vanlige forklaringer. Samtidig hadde MC-føreren mindre enn to års kjøreerfaring, sier han.

Torgeir Haugen i Statens Vegvesen har følgende råd til MC-førere og bilister.

  • MC-førere: Kjør med gode sikkerhetsmarginer og sørg for nødvendig handlingsrom i kjøringen. Mange ulykker skjer når MC føreren ikke behersker farten og kjører med for små sikkerhetsmarginer.

  • Gjør deg synlig i trafikken. Det er god trafikksikkerhet å bruke hjelm og kjøreutstyr med refleks og synlige farger.

  • Bilfører: Vær oppmerksom. En typisk kollisjon mellom bil og motorsykkel skjer når bilføreren svinger til venstre uten å se eller feilberegne farten til motorsykkelen. De skjer også flere kollisjoner når bilen skifter felt i lav hastighet.