November i fjor kom fylkesmannen med en nedslående rapport over folkehelsearbeidet i Kåfjord kommune.

Etter det som blir den første delen av et landsomfattende tilsyn, ble det slått fast at Kåfjord ikke har kommet i gang med det løpende oversiktsarbeidet i tråd med folkehelselovgivningen, og tilsynsrapporten trekker frem hele 11 punkter som fylkesmannen finner kritikkverdig.

Mangler fra sentral-administrasjonen

Tilsynet som fylkesmannen gjorde i Kåfjord omfattet kommunens arbeid med løpende oversikt over befolkningens helsetilstand og de positive og negative faktorene som kan påvirke denne.

– Oversikt over helsetilstand og påvirkningsfaktorer er en nødvendig forutsetning for at kommunene skal ha et kunnskapsbasert grunnlag for planlegging og tiltak på folkehelseområdet, skriver fylkesmannen i sin tilsynsrapport til kommunen.

Men tilsynsrapporten konkluderte med at folkehelsearbeidet verken er forankret eller tilrettelagt av kommunens administrative ledelse, eller at dette arbeidet er delegert ned i systemet. Det er heller ikke gjort klart for de ansatte hvordan folkehelsearbeidet skal organiseres.

Spørsmål om folkehelse er heller ikke etterspurt av ledelsen, selv om enkelte fagteam kan ta opp problemstillinger. Det er heller ikke klart hvem som har hvilke oppgaver i det løpende arbeidet med folkehelse

Ingen av de som er intervjuet i tilsynet har arbeid med folkehelse i sine stillingsbeskrivelser, og fåtall av de spurte har stillinsbeskrivelse i det hele. Fylkesmannen har under tilsynet intervjuet både kommunelegen, ledende helsesøster, leder for drift og utvikling, leder for sykehjem, ruskoordinator, oppveksleder og spesialsykepleier for å nevne noen.

Etterspør fremdrift

I et brev fra fylkeslegen og fagansvarlig hos Fylkesmannen i Troms, etterspør de nå rådmann Einar Pedersen om en plan for lukking av avvik. Kommunen var først gitt en frist til 20. desember i fjor, men fikk utsettelse til utgangen av februar i år for å dokumentere at avviket er lukket. Kåfjord må snarest, og senest innen 27. april gitt et svar til fylkesmannens kontor.

Etter det Framtid i Nord erfarer har også flere i organisasjonen etterpurt hva som gjøres rundt folkehelse, uten å ha fått svar.

Er i en prosess

Rådmann Einar Pedersen forsikrer om at arbeidet med planverket er i gang.

Til Framtid i Nord forteller rådmannen i Kåfjord at de er i en prosess med en overordnet kommuneplan hvor både en arealdel og samfunnsdel er på plass. Folkehelse er en av delplanene som er inn under dette planverket.

– Det er ikke hensiktsmessig å begynne med delplaner når vi er i gang med den overordnete kommuneplanen, svarer Pedersen, og tilføyer at dette planverket skal til politisk behandling den 8.juni.

Pedersen er på en måte glad for dette tilsynet, og mener at den viser hvor viktig det er å lage planer som innbefatter en tverrsektorielt samarbeid.

– En tradisjonell tankegang er at folkehelse ville blitt lagt under helsesektoren, men som innbefatter så mye mer, forklarer rådmannen.

Pedersen som sier han skal svare fylkesmannens kontor innen fristen, er tydelig på at fylkesmannens pålegg ikke er en fremstilling av at kommunen har en mangelfull helsetjeneste.

– Mye er også gjort hvor ikke alt er dokumentert, påpeker han, og tilføyer at rådmannen ønsker å styrke kommunelegens funksjon som samfunnsmedisinsk rådgiver og tilsynsmyndighet.