27. februar i år hadde Helse Nord, UNN HF og de fire sykestuekommunene i Nord-Troms et møte i Tromsø.

Da kom det frem at Helse Nord har forespurt statsråd Bent Høie (H) om videre finansiering av sykestuene.

De foreslo da å bruke samme finansieringsordning som det Finnmark har i dag. Men Helse Nord vil følge statsrådens politikk: nemlig at ordningen kun skal være gjeldende for Finnmark.

Les saken: Angrep regjeringens helsepolitikk

Fra 1.januar 2016 kan sykestuesengene derfor være historie i Nord-Troms.

– Svekker ikke

Men Nord-Troms kommunene har ikke gitt opp kampen.

25.mars gikk ordførerne i Skjervøy, Kvænangen, Kåfjord og Nordreisa sammen og sendte en forespørsel om å få møte Høie.

Denne uken fikk de svar. Statsråden har ikke mulighet til å møte dem, og viser til et tidligere møte i fjor høst da også Helse Nord deltok.

Han sier videre:

– ...”Jeg mener at organiseringen og finansieringen av sykestuene i Nord-Troms må avtales mellom de berørte kommunene og Helse Nord. Det er ikke planer om å svekke finansieringsgrunnlaget for sykestuedriften i Nord-Troms i 2016. Det er naturlig at finansiering av sykestuene ses i sammenheng med tilskuddene til etablering av nye døgntilbud i kommunene i samhandlingsreformen og eventuelle andre tilskudd.”

Tilbyr mer

Leder for Distriktsmedisinsk Senter ved Sonjatun i Nordreisa, Aina Karoline Hagen reagerer på dette.

Hun viser til at sykestuene tilbyr mer enn de kommunale akutte døgnplassene (KAD).

– Han sier det er naturlig at finansieringen av sykestuene sees i sammenheng med etableringen av nye døgntilbud. Men etter utredning av sykestuene viser det seg at sykestue er mer enn KAD, det dekker ikke bare et før og etter sykehusopphold, men også i stede for sykehus, sier hun.

Det koster i overkant av 1 million kroner per år og drifte en sykestueseng. Nordreisa kommune har fire. I 2015 får kommunen 608 000 kroner i etableringstilskudd for KAD. Hos de andre kommunene er tilskuddet mindre.

Håper på samarbeid

Statsråden skriver i brevet at sykestuene i Nord-Troms er et eksempel på et tilbud regjeringen vil ha mer av i samhandlingsreformen. Samtidig sier han det ikke er planer om tilskudd over statsbudsjettet til driften av disse. Han sammenlikner med situasjonen i Finnmark, hvor tilskuddet deres springer ut av en forsøksordning.

Hagen påpeker:

– Sykestuene i Nord-Troms er ingen forsøksordning. Det er lang historie bak!

Hun anser ikke slaget som tapt og sier den nyoppstartede aksjonsgruppa samt kommunene vil arbeide videre for å se om det finnes andre løsninger.

– Vi håper at UNN HF og Helse Nord fortsatt vil samarbeide med oss om saken, avslutter hun.

Leserbrev: Sykestuene - trygghet og beredskap

Sykestuesenger i Nord-Troms:

  • I dag er det tilsammen 9 sykestuesenger i Nord-Troms. Kvænangen og Kåfjord har en seng hver, Skjervøy har tre senger + en Ø-hjelps mottak, og Nordreisa har fire senger + tre Ø-hjelps mottak på legeseksjonen. Sykestuesengene i Nordreisa er samlokalisert med geriatrisk rehabilitering og fødestue.

  • Samlet årlig tilskudd for sykestue og – ø-hjelpesenger i Nord-Troms var i 2013-2014-2015 på 8 208 000 kroner.

  • Finansieringen kommer fra Helse Nord, fra UNN HF og gjennom statlige tilskudd.

  • UNN har sagt opp avtalen, slik at ordningen står i fare fra 1.1.2016.