Det går mot vår, og grillsesongen er like om hjørnet. Dette kan også bety brann i forbindelse med grilling. Hvordan slukker du de?

Fettbranner

De fleste branner i forbindelse med bruk av gassgriller er fettbranner. Det vil si at det tar fyr i fett og andre matrester som har blitt liggende i grillen.

– Det første du må gjøre er å stenge gasstilførselen på regulatoren og lukke lokket. Hvis det er mulig, bør du koble regulatoren fra gassflasken og flytte gassflasken unna grillen. Da unngår du at flammene får tilgang til propangass som vil forverre brannen, sier innkjøpssjef Espen Nordheim i Elkjøp i en pressemelding.

Dersom brannen ikke roer seg, må du ikke bli fristet til å kaste på vann.

– Vann vil bare gjøre flammene større. Sprer brannen seg utenfor grillen, kan du bruke brannslukningsapparat eller helle på sand. Et brannteppe kan også brukes. Mister du kontrollen over brannen, må du ringe brannvesenet, opplyser Nordheim.

Gasslekkasjer kan også føre til at grillen tar fyr. Det viktigste man gjør da er å få stengt av gasstilførselen. Så gjør man det samme som ved en fettbrann.

Eksplosjonsfare

De fleste gassgrillene som selges i dag kan ikke eksplodere. Dette fordi de har en komposittflaske. En flaske i metall derimot, kan eksplodere - hvis varmeutviklingen fra brannen er stor nok over lang tid.

Espen Nordheim i Elkjøp anbefaler alle som skal grille å følge noen enkle regler.

  • Pass på at grillen står på et jevnt underlag før du tenner den.

  • Anbefalt sikkerhetsavstand til brennbare materialer er 150 cm fra alle grillens sider.

  • Husk at gassflasken skal stå på siden av grillen, ikke under. Da er det enklere å hurtig stenge gasstilførselen dersom det er nødvendig.

SJEKK DENNE: Når du tar fram gassgrillen etter vinteren må du se til at gasslangen fremdeles holder mål. Foto: Elkjøp.