I helga var Høyre-politikere fra Troms og Finnmark samlet i Tromsø. Der møtte også helseminister Bent Høie og fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

– Jeg hadde på forhånd bedt om å få diskutere sykestue-finansieringa med Høie, sier Reidar Mæland, som også hadde med seg statsråd Elisabeth Aspaker, stortingsrepresentant Regina Alexandrova og fylkesleder i Troms Høyre Geir-Inge Sivertsen.

– Jeg ønsker å bygge en nettverk som kjenner saken.

Var tydelig

I møtet var helseministeren, i følge Reidar Mæland, tydelig på at tilskuddet som har vært gitt i Finnmark ikke har noe med tiltakssonen å gjøre og er en ordning som ble etablert i forbindelse med et forsøksprosjekt som er avsluttet.

– Å argumentere med tilskuddet til Finnmark er derfor ikke noe Høie mener vil være relevant i denne saken. Nevnte forsøk kunne like godt vært gjennomført i et annet fylke utenfor tiltakssonen i følge Høie. Dette var verken jeg eller de andre deltakerne i møtet  klar over. Jeg har vært av den oppfatning at tilskuddet til Finnmarkskommunene var et tilskudd som ble gitt grunnet geografiske forhold i Finnmark, sier Mæland.

For skjervøypolitikeren er avstandene sentralt i hele problematikken.

– Det er jo essensen i problemet.

Ø-hjelp

Fra 1. januar 2016 skal alle landets kommuner etter loven ha egne sengeplasser for øyeblikkelig hjelp. Disse vil det, i følge helseministeren, følge øremerkede midler til.

– Høie mente at spørsmålet som da gjenstår er om kommunene i Nord Troms og Helse Nord/UNN ser en felles fordel av å ha tilbud ut over det, noe som bidrar til at færre pasienter har behov for å reise helt til Tromsø og at kommunene sikrer god kvalitet på sine tilbud, sier Mæland.

Ikke gitt opp

Mæland har imidlertid ikke gitt opp.

– I møtet sa helseministeren at hvis kommunene i Nord-Troms er åpne for løsninger i denne retning, så tar gjerne Helse- og omsorgsdepartementet et møte sammen med kommunene og Helse Nord/UNN hvis det kan bidra til løsninger.

Mæland føler at dette er et skritt videre i denne saken.

– I skriv fra i oktober 2013 forutsetter Helse Nord at dagens ordning i Nord-Troms skal evalueres og reforhandles før utløpet av 2015 med tanke på å inngå en ny samarbeidsavtale fra 2016. Det er derfor positivt at Høie sier at departementet vil være med å bidra til gode løsninger i prosessen som skal gjennomføres.