Kåfjord kommune har vedtatt å gi lærlingene i kommunen 10.000 kroner ekstra hvert år.

- Kåfjord kommune ønsker å satse på lærlinger innen helse, oppvekst og IT. Dette for å skaffe god kompetanse innad i kommunen og kunne gi unge en sjanse til å bosette seg her, sier Svein O. Leiros, fungerende ordfører i Kåfjord.

I dag har kommunen to lærlinger som arbeider i kommuneorganisasjonen. De har et godt samarbeid med KomOpp og Opplæringskontoret for å følge opp lærlingene. Nå vil de gjøre det mer attraktivt.

- For å gjøre det mer attraktivt å være lærling her i kommunen, har vi i lønnspolitisk plan vedtatt å gi en bonusavlønning på 10.000 kroner ekstra hvert år lærlingene er hos oss, sier Svein O. Leiros.

Det ekstra tilskuddet kommed i tillegg til vanlig lærlinglønn.

Fokus på rekruttering

- Fra nå av skal det være ni lærlingplasser i kommuneorganisasjonen, med de to vi har i dag. Disse er klare når elevene blir ferdige på skolen nå til våren. Vi i Kåfjord kommmune ønsker å satse på barn og unge, det er de som er framtida vår, sier Leiros.

Han legger til at han personlig er veldig fornøyd med dette tilbudet som kommunen har fått på plass, og at han håper det vil trekke flere unge til kommunen.

- Vi ønsker å sette fokus på rekruttering. I dag har vi ei utfordring med arbeidsplasser her og nå ønsker vi å satse, sier den fungerende ordføreren.

- Trives godt

Linn-Anett Furøy (21) er opprinnelig fra Alta, men har bodd i Birtavarre siden barneskolen. Hun utdanner seg til barne- og ungdomsarbeider,og lærlingtiden har hun ved den samiske avdelingen "Riebangardi", i Fossen Barnehage i Manndalen.

- Jeg stortrives som lærling her i Kåfjord. Jeg tror at det nye tilskuddet kommer til å trekke flere lærlinger til kommunen, sier Furøy.

Etter at hun ble ferdig på Nord-Troms Videregående skole i 2012, gikk hun to år uten lærlingplass. Så søkte hun seg til Kåfjord og fikk tilbud om plassen hun er nå.

- Lærlinglønna, slik den er i dag, er veldig lav. Tilskuddet fra kommunen vil utgjøre nesten 1000 kronen ekstra i måneden. Det kan komme godt med, sier Furøy.

Hun planlegger å bli i Kåfjord noen år etter endt lærlingtid, men så er planen å flytte tilbake til Alta.