I dag er det akkurat en måned siden den kommunale leiligheten i Doktorgården brant ned på Storslett.

Brannen skadet også Kafé X, et møtelokale hvor interesseorganisasjoner innen rus, samt kommunens brukere innen rus- og psykisk helsetjenester holdt til.

Flere brukere

Her var det matservering og aktivitetskvelder opptil tre ganger i uka. Huset har uten tvil betydd mye for mange: Virksomhetsleder for rus og psykisk helse, Elin Vangen – blir nå daglig forespurt når tilbudet er tilbake.

– Vi var kommet godt i gang etter at alle parter i fjor høst begynte å jobbe i lag på huset. Vi merket da en økning av folk som var innom, også folk som tidligere ikke har nyttiggjort seg dette tilbudet, forteller hun.

Et hus for alle

Vangen og fagkoordinator Eilin Evensen Storaas har fått med seg Nordreisa Fremskrittspartis nylige forslag til å bygge et nytt rus – og psykiatrisenter på samme tomt som Doktorgården.

De synes initiativet er flott, men ønsker ikke å kalle det et rus – og psykiatrisenter.

– Vi ønsker å kalle det nye huset for et flerbrukshus. Et hus som alle kan bruke. På denne måten kan man bryte stigmatiseringen i samfunnet,  slik at folk slutter å tenke at om man går dit så har man problemer, forteller de.

Damenes ønske er at folk, uavhengig av utfordringer, kjønn, alder og etnisitet skal komme sammen, og mener det er lettere å få folk til å møtes rundt aktiviteter. De har derfor planer og ideér om hva som kan være god miljøterapi ved bruken av et flerbrukshus. Blant annet medisinsk yoga og praktisk ferdighetstrening som for eksempel etablering av grønnsakshage.

Samarbeid

Både Vangen og Storaas liker beliggenheten.

– Det er viktig at et slikt hus er nært sentrum fordi det er mange som ikke har bil. Det er også nært til offentlige kontorer og nært til elva og naturen.

De ser dessuten at husets umiddelbare nærhet til Storslett skole kan være positivt.

– Folk skal ikke være ruset når de kommer hit, det er et kriterium vi har. Så her er det godt mulig å få til et samarbeid med elever om for eksempel grønnsaksdyrkning.

I tillegg til å etablere et flerbrukshus har damene et ønske om å få sine kontorlokaler i samme bygg.

– Vi ønsker å få ro i tjenesten. Til nå har det vært mye flytting rundt. På den måten vil vi også kunne effektivisere tjenesten uten at det går ut over det faglige, men innenfor de rammene vi har, sier Vangen.

Ser framover

Storaas sier det er viktig at tjenesten de driver ser framover i tiden.

– Folkehelseloven sier at hver kommune skal jobbe med å bedre generell allmenntilstand hos befolkningen. Tilbudet hos oss er et lavterskeltilbud og bør så langt som mulig være gratis. Dette skal være et forebyggende tiltak med bredde som kan favne hele befolkningen.