Fylkesmannens kontor vil gjøre tilsyn i skolene på Hatteng og Skibotn for å kontrollere om kommunen bryter opplæringsloven da kommunestyret vedtok stans i svømmeundervisning under budsjettbehandlingen i fjor vinter.

Undersøkelsene vil bli gjort både på skoleeier- og skolenivå for å se hvorvidt skolene har en svømmeundervisning i samsvar med læreplan i kroppsøving i opplæringsloven.

Bekymringsmelding

Tilsynet ved skolene i Storfjord er et resultat av en bekymringsmelding FAU ved Hatteng skole sendte fylkesmannen i januar.

– FAU ved Hatteng skole er svært bekymret over den totale ansvarsfraskrivelsen fra Storfjord kommunes side når det gjelder svømmeundervisning til våre barn.

Opplæringsloven brytes uten at noen i kommunens ledelse eller våre folkevalgte reagerer! Jaget etter innsparinger fører til kutt som gjør at våre barn ikke får den undervisningen de har krav på i følge opplæringsloven, skrev leder i FAU, Dag-Frode Fagerli i et leserinnlegg i Framtid i Nord.

I brevet fra Fylkesmannen i Troms fremkommer det at Storfjord kommune har sendt et brev til FAU hvor de informerer om kommunens svømmeundervisning, men fylkesmannen understreker at dette brevet regnes som informasjon til FAU og ikke som dokumentasjon ved tilsynet.

Fylkesmannen gir kommunen en frist til 29.mai for å sende inn all nødvendig dokumentasjon, og da vil de vurdere hvorvidt den praksis Storfjord kommune kjører på svømmeundervisning er ulovlig.

– Dersom tilsynet avdekker lovbrudd, kan det bli aktuelt at Fylkesmannen treffer enkeltvedtak med pålegg om retting, står det i brevet fra fylkesmannen.

Tvunget gjennom

Kommunestyret vedtok i budsjettbehandlingen i fjor vinter å ta en ”svømmepause”, men bevilget penger slik at 10.klasse kunne ha svømming for å nå kompetansekravene i faget. Forslaget til kutt i svømmeundervisningen ble i budsjettbehandlingen lagt frem som et ønske fra rektorene, men i leserbrevet fra FAU lederen hevder Fagerli at kuttforslaget ble presset gjennom av ledelsen i kommunen.

Da må det enten kuttes på varme i klasserom eller på svømming. Alle forstår da hvor kuttet vil komme, men forslaget er ikke kommet fra rektor. Kommunens ledelse har tvunget fram forslaget, selv om det er i strid med opplæringsloven.

– Vi diskuterer altså i Storfjord om skolene våre skal kutte på varme i klasserom eller på lovpålagt undervisning, skriver Fagerli i leserbrevet.

Dag Frode Fagerli. Arkivfoto.