Bjørn, ulv og gaupe er nå under det bestandsmålet Stortinget har satt.

NOAH reagerer på utrydningspolitikken, og krever at partiene tør å ta initiativ til en plan om hvordan holdningene og aksepten for rovdyr i Norge skal bedres.

Rovdata har nå sendt ut en samlet oversikt over bestandsstatus for artene gaupe, jerv, ulv og bjørn i Norge.

Uholdbar situasjon

Tallene viser at det siste år er født seks bjørnekull, 52 jervekull og to helnorske ulvekull innenfor ulvesona.

Sist vinter ble det registrert 53 gaupefamilier. Dermed er både bjørn, ulv og gaupe under det bestandsmålet Stortinget har satt.

- Det er tragisk at disse bestandsmålene som i utgangspunktet var ment som minimumsmål for arter Norge har et ansvar for å beskytte, nå nærmest forvaltes som maksimumsmål. Når vi ser at tre av de truede rovdyrartene i tillegg ligger under bestandsmålene, samtidig som det gis fellingstillatelser på disse, er det en uholdbar situasjon. NOAH krever nå en handlingsplan for holdningsendring, som viser at norske politikere forstår hva det betyr at en art er truet, sier veterinær Siri Martinsen i NOAH - for dyrs rettigheter.

Må ta grep

NOAH mener partiene på Stortinget må ta initiativ til en handlingsplan for hvordan bedre holdningene til og aksepten av store rovdyr i Norge.

- Vi ser at vi i Norge har et holdningsproblem hvor et høylytt mindretall rett og slett ikke ønsker visse rødlistede dyr i norsk natur. Dette er holdninger vi som land må jobbe med hvis vi skal lykkes å beskytte de truede dyrene. Politikerne har et ansvar for å beskytte rovdyrene og sørge for at de ikke forblir på rødlisten. Når Stortingets egne mål ikke blir holdt, må de ta grep. En handlingsplan for holdningsendring er et slikt grep, og vil vise at Stortinget ser det som et problem at Norge ikke klarer å ta vare på sine rovdyr. Vi må lære oss toleranse overfor andre dyr, sier Martisen.