Interessen for å jakte villrein har økt kraftig. I år må Statskog si nei til over 90 prosent av jegerne. Dette ifølge nyhetsbyrået Newswire (NW).

Jo Inge Breisjøberget, fagsjef for jakt og fiske i Statskog er overveldet over den økende interessen.

1300 søkte

– Da jeg begynte i Statskog i 2006, var det rundt 400 som søkte på de rundt 110 villreinjakttilbudene våre. Siden har pågangen økt for hvert år. I år var det nærmere 1300 som søkte, sier Breisjøberget til NW.

Fristen for å søke om få jakte villrein på Statskogs områder var 20. mai.

– Vi prøvde førstemann-til-mølla-prinsippet i fjor, men gikk tilbake til trekning i år. Alle skal ha lik sjanse til å slippe til på våre områder, ikke den som er raskest på data, sier han.

Menneske-mot-dyr-jakt

Villreinjakt på høyfjellet er selve urjakta i Norge. Elg og hjort utgjør det meste av storviltjakta i dag, men de fantes det lite av for bare noen tiår siden. Før andre verdenskrig var det villrein man jaktet på av storvilt.

I dag varierer jakttiden i lengde, men den er i perioden 20.august til 30.september.

– Spektakulære omgivelser gjør villreinjakt attraktivt. Den økende interessen er nok ikke tilfeldig. Vi har bedre tid til å dyrke egne interesser, til selvrealisering og utfordringer. Og dette er en skikkelig menneske-mot-dyr-jakt. Lykkes du, er det din fortjeneste, opplyser Breisjøberget.

Statskog opplever tilsvarende økt interesse for opplæringsjakt på villrein. Antall søkere til kurset deres i Njardarheim har doblet seg over to år.