Den lokale tilstedeværelsen Heimevernet har over hele landet gjort at HV med stor sannsynlighet vil være de som møter en potensiell motstander først.

"Naboen og arbeidskollegaen din" er en av de 3.600 soldatene i Troms og nordre Nordland som beskytter sine lokalsamfunn.

Som militær territorielt ansvarlig er oberst Karlsen den som militært "eier" landjorda og kystsonen i sitt HV-distrikt på vegne av sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter.

- HV har rask reaksjonsevne. Siden våre folk bor og jobber lokalt, vil de være raskt på plass når det er behov for dem. For at vi skal bli bedre til å beskytte mennesker og viktige samfunnsfunksjoner, må vi være villige til å prioritere de tingene som gir operativ effekt, og som gjør at våre soldater lykkes når de løser oppdrag, sier Karlsen.

Videreutvikling

Som eksempel på prioriteringer nevner Karlsen samarbeidet med sivile samarbeidspartnere.

- Spesielt siden gode relasjoner og kunnskap, også om hverandre, er avgjørende for å lykkes i krise/krig, sier han.

Obersten kommer også til å prioritere utdanning og trening av befalet i HV-distriktet.

- Dette for å sikre at de har den kompetansen som er nødvendig for at de skal kunne lede sine mannskaper på en god måte. Når det er sagt. Jeg gleder meg storligen til å være med på å videreutvikle HV generelt og HV-16 spesielt for at vi skal bli enda bedre, enda mer operative, og kunne reagere med enda større effekt når det kreves, forteller han.

Full tiltro

Det var Generalinspektør for Heimevernet, Tor Rune Raabye, som stod for sjefsskiftet under en seremoni i distriktets hovedkvarter i Bjerkvik i formiddag.

- Oberst Karlsen er med sin varierte bakgrunn særdeles godt egnet til å lede HV-16 videre. Jeg står bak han, og jeg har full tiltro til at han vil fylle sjefsrollen på en god måte. Jeg er veldig fornøyd med at han overtar sjefsstolen i HV-16, sa Raabye i sin tale.