Dette ble lovet av Statssekretær Lars Andreas Lunde i klima og miljøverndepartementet, under møtet med representanter fra KS fylkesstyre i Troms.

Arbeidet med skogvern er forankret i Stortinget, men en mangeårig prosess har møtt stor motstand både politisk og hos næringen i fylket.

Representanter fra fylkesstyret i Troms, John Karlsen (Frp) og Geir Inge Sivertsen (H) frontet kommunene og fylkestingets sak.

Det sentrale er den manglende dialogen der hele skogvernet har blitt møtt med stor skepsis, og absolutt ikke lagt grunnlaget for et godt samarbeid.

Store protester

Karlsen forteller at da den daværende regjeringen og Stortinget startet arbeidet med skogvern sørpå for noen år tilbake, mislyktes til dels allerede da, og ble møtt med stor oppstandelsen fra mange private skogeiere.

Arbeidet flyttes nordover og regjeringen får tidlig på plass en avtale med Statsskog om å verne områder.

- Man hadde en målsetning om å først og fremst verne skog i kystområdene. Det blir foreslått 18 områder i Troms. I Nord-Troms er det Nordreisa og Kvænangen som blir berørt, i indre Troms - Balsfjord, Målselv, Bardu og Senja. Fra de kommunene som er berørt og fylkeskommunen, kommer det nå store protester på dette, og Nordreisa kommune vedtar blant annet enstemmig å motsette seg - alle protesterer, forteller Karlsen.

Dette medfører at områdene reduseres fra 18 til 14 områder. I Nordreisa går tallet ned fra fem til fire, og tre av disse befinner seg nå i Reisadalen og det siste i Oksfjorden.

- Man verner altså tre områder med skog oppe i Reisadalen, når målsetningen er kyst- og lavtliggende områder. Områdene er i tillegg tilnærmet fjøsdøra til næringslivet i Reisadalen, sier han og løfter fram Sappen leirskole som et eksempel, der skogsområdene har blitt brukt og kommer til å bli brukt i alle år fremover.

Må spille på lag

I møte med statssekretæren og administrasjonen, la representantene fra KS frem, at dette er helt feil politikk.

- Man sitter i Oslo og bestemmer, og overkjører både næringslivet, kommunene og lokaldemokratiet i sin helhet. Skal man i det hele tatt verne noe i Troms, ja så må man spille på lag med kommunene, hvor kommunene eventuelt kan peke på mer aktuelle verneområder, sier Karlsen.

KS forslag til regjeringen var videre å verne skog i ulent og ufremkommelig terreng. 40 prosent av skogen i Troms eksisterer nemlig i denne type terreng.

Signalene som kom fra statssekretæren ble opplevd som svært positiv, og viste at politisk ledelse nå har lyttet til de signalene som kom fram og til sist ble frontet av KS Troms.

- Til høsten skal man se på dette på nytt, og man skal ta mer hensyn til det innbyggerne og lokaldemokratiet sier, forteller Karlsen.

KS mener møtet må ses på som innledning for en god og konstruktiv dialog med departementet, og med den tro og overbevisning at Regjeringen mener alvor når de ønsker at lokaldemokratiet skal bli tatt på alvor.