Mange hundeeiere sier ofte at ”min hund er bare snill og vil bare leke”. Dette mener Tor Eivind Båtnes ikke er holdbart for folk som er skeptiske til hunder.

- Jeg har full forståelse for Sebastian. Det nytter ikke å forsikre om at sin egen hund er snill, det hjelper ikke på redselen, sier Båtnes - om saka Framtid i Nord omtalte sist torsdag.

Redde hele året

Loven om båndtvangen for hunder gjelder fra og med 1. april til og med 20. august.

- Båndtvangen er grei, den skal følges. De som er redde for hunder, er ikke bare redde i perioden med båndtvang, men hele året. Dette skal man ta hensyn til, sier Båtnes.

Må ha kontroll

Hundeloven sier videre at enten skal hunden være i bånd eller forsvarlig inngjerdet. Båtnes mener at man skal være sikker på egen hund får man har den løs på inngjerdet område.

- De færreste kan si med sikkerhet at de har hundre prosent kontroll på hunden sin hele tiden. På kurs snakker vi mye om kontroll og det å være trygg på hunden kommer tilbake når man kaller den tilbake, sier hundeinstruktøren.

At det skjer uhell hvor hunden stikker av må man regne med, men man skal unngå å gå med hundene løse.

- Plutselig skjer det noe, og hunden din kan stikke av. Slike uhell skjer, men det er noe annet å bevisst slippe hundene løs, sier Båtnes.

Innskrenker båndtvangen

Skjervøy kommune har siden 1998 hatt politivedtekter som lød «På offentlig sted plikter person som har ansvar for dyr å ha kontroll med dyret ved bruk av bånd eller på annen måte, slik at dyret ikke er til fare eller sjenanse». Disse vedtektene har blitt innskrenket etter at kommunen, 18.februar i år, gjennomgikk en revidering.

De nye vedtektene, § 21, sier følgende om ansvar for dyr på offentlig sted, i tillegg til det som gjaldt fra 1998:

- ”Person som har ansvar for dyr plikter å fjerne ekskrementer og annen forsøpling ifm dyreholdet. I hele kommunen er det generelt båndtvang etter hundeloven i perioden 1. april til 20.august. I tillegg gjelder båndtvang på Skjervøya ved at hunder skal holdes i bånd eller forsvarlig innestengt eller inngjerdet Dette gjelder også i og i tilknytning til boligområder og handleområder, i parker, på gravplasser, på og ved skoler, barnehager og anlegg for lek, idrett, sporteller rekreasjon, på og ved turveier, merkede skiløyper, leir- og rasteplasser.”

Skjervøy har sendt det nye forslaget til Politidirektoratet for stadfestelse, via Fylkesmannen.

- Inntil direktoratet har stadfestet nye vedtekter gjelder altså bare det generelle båndtvangen etter hundeloven, sier formannskapssekretær Magnar Solbakken.

HUNDESKREKK: For Sebastian Sebergsen (10) er redselen for hunder så sterk at han ikke våger være på fotballbanen av frykt for løshunder. Foto: Kjetil Nielsen Skog