Telefonen har blitt inngangsporten til sosiale medier. Du har hele verden i lommen. I fjor viste tall fra Pew Internett at 29 prosent ikke kunne klart seg uten smarttelefonen.

Jan-Ole Hesselberg, psykologspesialist og kjent fra Folkeopplysningen på NRK sier at grunnen er at vi mennesker er ekstremt sosiale fra naturens side.

– Dette, kombinert med at vi har et veldig begrenset arbeidsminne, eller oppmerksomhet, gjør at vi får problemer. Hvis jeg leser opp syv tall som du skal huske, må du rette all oppmerksomheten din mot meg for å huske dem. Påminnelsene fra mobilen din belaster arbeidsminnet på samme måte, sier han til VG.

Når du sjekker mobilen må du kaste ut alt arbeidsminnet for å gi plass til meldingen som plinget inn. Når  minnet fyller seg med innholdet, må du igjen kaste dette ut for å gå tilbake til arbeidet.

– Det er en tømme-fylle-prosess som koster en del tid, sier Hesselberg.

Hjernen «snubler»

Dr. Earl Miller ved Massachusetts Institute of Technology støtter det Hesselberg sier og opplyser nettstedet Time om at hver gang du bytter fokus fra én ting til en annen, trenger hjernen «flytte-tid».

– Hjernen din snubler litt og trenger tid til å komme seg på beina igjen etter at den ble distrahert, sier han.

Det er ikke kjempeviktig om du jobber med noe hverdagslig – som en omelett eller sengetøy-skift, men det kan være viktig om du jobber med noe komplisert.

Du bør derfor være forsiktig med å sjekke Facebook under eksamenslesingen eller i arbeidstiden.

Millers forskning viser at du heller ikke kan bli bedre på digital multitasking.

– Vi mennesker er eksepsjonelt dårlige til å multitaske. Samtidig har vi en eksepsjonelt stor tro på at vi mestrer det. Det er en særdeles dårlig kombinasjon – kanskje spesielt i en digital verden hvor stadig flere ting konkurrerer om å fange oppmerksomheten din, sier Hesselberg og støtter opp under Millers forskning.

Vil bare bli verre

Alle aktørene der ute har noe å tjene på å fange oppmerksomheten din. Alle jobber hardt for å rope høyest, og det vil bare bli verre i fremtiden.

Hesselberg råder alle til å ta en mobilpause. Om det så bare er for en kort periode.

– Vi må skjerme oss for dette ved å ta aktive valg. Skru av varsler og begrens mobilbruken til tidspunkt på dagen. Sjekk for eksempel kun e-post hver time og Facebook i lunsjpausen.

Hesselberg tror de som velger å avgrense seg fra mobilen vil komme heldigst ut.

– Har du fire timer om dagen der du kjeder deg, er det helt greit, men jeg tviler på at veldig mange har slike lommer i hverdagen. Jeg som småbarnsfar er i hvert fall aldri i situasjoner der det passer å bli avbrutt, sier han.