NVE har ikke fått melding om rystelser over terskelverdier etter at arbeidet med tunnel gjennom Nordnesfjellet startet.

- Vi har heller ikke registrert økte bevegelser i fjellpartiet. Ut fra avstanden fra det ustabile fjellpartiet til tunnelen, forventer vi ikke det.

Dette opplyser seniorrådgiver Roald Elvenes i Norges vassdrags- og energidirektorat i en e-post til ordfører Sølvi Jensen i Lyngen kommune.

Bekymrede blikk

Utgangspunktet for henvendelsen er at hun får en del spørsmål med bekymrede blikk fra lyngsværinger som hører drønn og føler ristinger når det sprenges i tunnelinntaket på andre siden av Lyngenfjorden.

Roald Elvenes opplyser at Statens vegvesen, som har ansvaret for arbeidet, har finansiert og montert en seismograf på Nordnesfjellet.  Resultater analyseres fortløpende av Nordsar. Dette er et meget følsomt instrument, som registrerer rystelser med stor nøyaktighet.

Fortløpende dialog

- Vi får blant annet informasjon om jordskjelv rundt om i verden, og har for eksempel registrert jordskjelvene i Nepal. Statens vegvesen har forløpende dialog med Nordsar vedrørende salvestørrelser og tidspunkter for sprenginger. Nordsar analyserer dette i henhold til terskelverdier, og både vi og Statens vegvesen får forløpende informasjon, skriver seniorrådgiver Roald Elvenes i NVE.

Ordfører Sølvi Jensen. Foto: Arne Teigen