Forrige uke møtte ordførerkandidat for Nordreisa SV, Siv Elin Hanssen, som vara i administrasjonsutvalget. Der la hun fram et forslag om en gjennomgang av hvilke tiltak som har vært gjort og hvilke som kan gjøres for å få ned bruken av deltid i kommunen.

Les mer: Vi må ha hjerterom

Søkt om stillingsøkning

-Målet er at dette skal være starten på en prosess der kommunene i samarbeid med fagorganisasjonene til de ansatte får på plass et system som sikrer at 100 % blir hovedregelen ved utlysninger, sier Hanssen.

Arbeidstakerorganisasjonene har ved flere anledninger fått innvilget krav om å få økt stillingene til sine medlemmer, som hadde jobbet mer enn sine stillingsstørrelser over lang tid.

-Det er bra at organisasjonene er aktive og sikrer medlemmenes rettigheter. Vi vet at folk går i deltidsstillinger i mange år samtidig som de jobber ekstra for å fylle opp stillingene sine, påpeker ordførerkandidaten.

Les mer: Færre skal jobbe deltid

Ingen fulltidsstillinger

For noen år tilbake gjorde Hanssen en undersøkelse i kommunen for å finne ut hvor mange hele stillinger som ble lyst ut, og resultatet var nedslående.

- Det var ingen 100 % stillinger utlyst som hjelpepleiere og assistenter den gang. Jeg har forsøkt å følge med på utlysningene i ettertid, og har ikke sett ennå ikke sett noen utlysninger med fulle stillinger. Til tross for at Nordreisa kommune har vedtatt at 100 % stillinger skal være hovedregelen, forteller ordførerkandidaten.

Store utfordringer

På grunn av eldrebølgen vil Nordreisa, de kommende årene, stå ovenfor store utfordringer når det gjelder å rekruttere nye arbeidstakere, og da særlig i helsesektoren.

-Dersom vi skal ha noen som helst sjanse til å rekruttere nye folk til å arbeide i helsesektoren, og til å flytte hit så må vi tilby hele stillinger. Deltid er et stort problem for mange kvinner. De blir boligtapere når de ikke får lån i banken, og de blir pensjonstapere når de kommer til slutten av sin arbeidskarriere, forteller Hanssen.

Les mer: Ønsker rekruttering

- Hva trenger kommunen?

Hanssen mener man må se på hva som er mest hensiktsmessig for kommunen, og det vil være i stor grad være heltidsstillinger.

-Jeg mener at spørsmålet som alle politikere i alle kommuner må stille seg er «Hva trenger kommunen: heltidsstillinger eller deltidsstillinger?» Svaret er da soleklart heltidsstillinger. Og vi må jobbe for å få det til, avslutter Hanssen.

Les mer: Brøt helseloven

Siv Elin Hanssen er ordførerkandidat for Nordreisa SV: