Arbeiderpartiets unge toppkandidat har nemlig sagt fra til lokalpartiet at han ikke er aktuell som ordfører om Ap skulle komme i posisjon. Grunn: Han begynner i ny jobb i august.

– Jeg måtte velge og da valgte jeg levebrødet. Min gamle jobb ble lagt ned og alternativet var å risikere å måtte flytte fra Skjervøy for å få jobb, sier Skallebø (36).

Den nye jobben er som kvalitetsleder ved Lerøy Aurora på Skjervøy. Etter å ha søkt på jobben, valgte Skallebø uoppfordret å opplyse sin potensielle arbeidsgiver at han ville ofre ordførerkarrieren hvis han fikk jobben i Lerøy Aurora.

– Det ble en spesiell utvei til slutt. Valglistene var jo stemplet inn allerede. Jeg stilte min plass disponibel overfor partiet, men både nominasjonsmøtet og medlemsmøtet ønsket å beholde listen som den var, sier Skallebø.

Det var heller ikke noen som ønsket å ta over som førstekandidat istedenfor Skallebø.

Uten kandidat

Dermed stiller Skjervøy Ap til kommunevalg uten en ordførerkandidat.

– Det betyr at dere må samarbeide med et annet parti og støtte dere til det partiets ordførerkandidat?

– Det er nok det mest ryddige. Men dette skal vi diskutere først, så jeg skal ikke mene noe om dette alene. Vi har et møte i kveld og det blir nok flere møter før vi har det klart, sier Skallebø.

Skallebø er klar på at skulle Ap komme i posisjon, så er fortsatt rollen som varaordfører mulig å ta for ham.

– Den vil ikke kreve like mye av meg i hverdagen. Så det skal være mulig å kombinere med jobben min, ja.

Skuffelse

– Men tror du ikke at partiet blir skadelidende inn mot valget når man ikke har en egen ordførerkandidat?

– Helt heldig er det jo ikke. Og det er klart at det har vært skuffelse i partiet. Nå får vi jo ikke målt musklene våre ordentlig i valg. Men det har blitt som det har blitt. Og jeg håper at velgerne fortsatt ser behovet for at vi er med – gjerne i posisjon. Vi er de samme folkene og den samme politikken, selv om vi ikke har en egen ordførerkandidat, sier Skallebø, som er klar for valgkamp i værret allerede lørdag.

Cecilie Myrseth, leder i Troms Ap, syns det er veldig trist at Ap ikke har Skallebø som frontfigur i Skjervøy kommune.

– Det var en uforutsett situasjon som oppsto og vi har full forståelse for at Øystein måtte ta et valg for fremtiden sin og tenke på familien, selv om det er veldig trist at det ble som det ble. Øystein hadde vært en ekstremt god ordfører for Skjervøy, sier Myrseth.

Hun sier at Ap akter å kjøre på med valgkamp i både Skjervøy og i resten av Nord-Troms.

– Vi har et klart mål om å bli stor i Skjervøy uansett, selv om utgangspunktet med tanke på forhandlinger om posisjoner er litt uvant for Ap.