Sauebonde Frank Valø på Kjelkebakken ved Lyngseidet får assistanse av student Henrik Kristoffersen.

Kjosen/Fastdalen sankelag og Jægervatnet/Russelv sankelag samarbeider med Fylkesmannen, Bioforsk og Lyngen kommune om et tapsforebyggende tiltak i sauenæringen.

Sau og lam utstyrt med radiobjeller gjør at bønder får tidlig varsling om døde dyr.

Varierte tap

Utgangspunktet er at bønder gjennom flere år har hatt relativt store tap, hvor det ofte er uklare tapsårsaker.

Prosjektmålet er å redusere tapene, kartlegge årsaken og senke konfliktnivået mellom bønder og forvaltningen.

Frank Valø hadde i fjor 100 vinterfora sauer. Han mistet 68 av 230 lam på beite. Året før forsvant bare fem lam, mens det i 2012 var 49. Antallet har variert fra år til år siden 1994.

Han hadde i tillegg 60 villsauer og 100 lam.

- Jeg mener fjorårets tap i hovedsak skyldes konge- og havørn. Jeg har ikke grunnlag for å tro at gaupe, rovdyr eller sykdom forklarer tapene, sier Valø.

Han viser til at det er registrert tre kongeørner innenfor en radius på 3 km. Nornmalt er det en kongeørn innenfor en radius på 5 km.

Startfasen

Valø opplyser at prosjektet har fokus på å unngå tap av lam i løpet av de første ukene på beite. Lammene må være minst ti kilogram før det kan monteres radiobjelle.

Radiobjella sender ut signaler dersom lammet ikke beveger seg i løpet av seks timer. Opplegget befinner seg i startfasen for lam. Utfordringen er å produsere ei bjelle med lav vekt.

Som en del av prosjektet blir to hundeekvipasjer fra Norsk Kadaverhund engasjert i ti dager i måneden i juni og juli. Også revehi skal oppspores og tas ut.

30.000 i tilskudd

Næringsfondet i Lyngen behandler torsdag i neste uke søknad fra Kjosen/Fastdal sankelag om støtte til tapsforebyggende tiltak.

Rådmannen innstiller på 30.000 kroner i tilskudd, under forutsetning av at samlet finansiering løses. Budsjettet på 85.000 kroner. Restbeløpet dekkes av sankelagene.