Skardalen har vært et satsingsområdet for Wilsgård Fiskeoppdrett i 20 år. Men nå pågår en storstilt utbygging som skal øke kapasiteten til settefiskanlegget betydelig. Daglig leder Fredd-Jarle Wilsgård i Wilsgård Fiskeoppdrett sier at det er et stort løft for bedriften med hovedsete i Torsken kommune på Senja.

– Vi investerer for 35 millioner kroner. Det er en stor investering for oss, og det er også en stor investering i Kåfjord kommune, sier Wilsgård.

Høy utnyttelse

Det bygges 1.500–1.600 kvadratmeter nytt anlegg, herunder skal den delen av anlegget som lå i friluft før, bygges inn.

– Vi innfører også en ny resirkuleringsteknologi som skal sørge for en mer effektiv vannutnyttelse, sier Wilsgård.

Det er trangt mellom fjellet og havet i Skardalen. Derfor har settefiskanlegget sett seg nødt til å fylle ut i havet for å få plass. Men fortsatt er det ikke mange kvadratmeterne som går til spille.

– Nei, vi har svært høy tomteutnyttelse her. Men det er vi nødt til på grunn av lite plass.

Valgte å bli

At oppdrettsfirmaet har holdt seg i Kåfjord og fortsatt ønsker å bli her, forklarer Wilsgård på følgende måte.

– Vi måtte ta et valg i 2014. Anlegget her var utnyttet 100 prosent og vel så det. Enten måtte vi flytte anlegget eller bygge nytt et annet sted. Men vi valgte å satse her videre. Samarbeidet med dem som bor her er veldig godt. Vi har fått låne areal til lagring nå under utbyggingen og de er også overbærende med støy og bråk i denne perioden.

Vi har et godt samarbeid med bygdelaget og vi ser nå sammen med både bygdelag og kommunen på mulighetene for å etablere en småbåthavn her, sier Wilsgård, og fortsetter:

- Vi er også fornøyde med hvordan Kåfjord kommune har tilrettelagt for oss. Vi føler jo et ansvar overfor både bygda og kommunen, sier Wilsgård.

Firedobler

Han har som mål at settefiskanlegget skal stå ferdig til jul. Da skal anlegget kunne produsere opp mot 3 millioner smolt i året. Det er ganske mye mer enn det som var tilfelle da de tok over i 1994.

– Da produserte man 400.000 smolt. Så har vi gradvis økt kapasiteten. Med det nye anlegget firedobler vi produksjonen siden vi dobler både antallet og størrelsen på smolten.

TRANGT OM PLASSEN: Man må utnytte plassen maksimalt når man skal bygge ut i den lille, vakre Kåfjordbygda Skardalen. Foto: Torbjørn O. Karlsen
JOBBER PÅ SPRENG: Går alt etter planen står anlegget ferdig til jul i år, sier Fredd-Jarle Wilsgård. Foto: Torbjørn O. Karlsen