Målet er å redusere faren for at strømkundene taper penger.

- NVE har sett at enkelte kraftleverandører henter inn urimelig store forskuddsinnbetalinger fra kundene sine. Dette setter vi nå en stopper for. De nye forskriftskravene vi har vedtatt, vil redusere forbrukernes risiko betydelig, sier Ove Flataker, avdelingsdirektør i NVE.

Bakgrunnen for forskriftsendringene er at enkelte kraftleverandører foretar forskuddsfakturering som utsetter kunden for stor økonomisk risiko.

Store forskudd kan ses på som usikrede lån fra strømkundene til kraftleverandøren. Dersom kraftleverandøren går konkurs, er pengene ofte tapt for kunden.

- Store forskudd er heldigvis ikke et utbredt problem i markedet i dag, men for den enkelte forbruker kan konsekvensene være store. Vi ønsker derfor å beskytte forbrukerne ved å lage klare kjøreregler for forskuddsfakturering, sier Flataker.

Klare begrensninger

De nye reglene NVE har vedtatt, gjelder fra 1. januar 2016. Det settes da klare begrensninger for hvordan selskapene kan forskuddsfakturere kundene sine.

Et begrenset forskudd gjør det fortsatt enkelt for nye leverandører å etablere seg, og støtter opp om effektiv konkurranse i markedet.

Samtidig betyr de nye reglene at strømkundenes risiko for å tape penger, er begrenset.

Lettere avregning

NVE begrenser hvor lang forskuddsperioden kan være, og setter krav til beregningsgrunnlaget kraftleverandøren kan bruke på forventet pris og forbruk.

I tillegg stilles det krav om avregning mot faktisk forbruk for hver enkelt periode, slik at kundene lettere kan kontrollere faktura og avregning.

Begrensningene i forskuddsfakturering gjelder også kunder som har en strømavtale med forskuddsfakturering fra tidligere.