Sommervarmen har latt vente på seg, men snart er det ferietid. Også i ferien er det viktig å ta godt vare på dyrene sine.

Varme

Når det er 18 grader utendørs, kan det fort bli 38 grader i en bil som er parkert i skyggen. Forlat derfor aldri dyr i bilen på en varm dag – resultatet kan bli alvorlig oppheting av dyret, opplyser Mattilsynet i en pressemelding.

- Vi oppfordrer derfor folk til å vurdere nøye om det er nødvendig å ta med kjæledyret på tur i sommervarmen, særlig hvis dyret er tenkt å sitte igjen i bilen. Som regel har dyret det bedre hjemme enn i en varm bil, sier seksjonssjef Torunn Knævelsrud i Mattilsynet.

Drikke og bevegelse

Selv om dyrene er utendørs og i bånd eller bur, er det viktig at dyrene kan bevege seg og trekke inn i skyggen. Det skal ikke mye til for at dyrene får heteslag i varmen.

- Husk at dyr, som mennesker, trenger mer drikke når det er varmt. Sørg for at det alltid er vann tilgjengelig der dyrene er. Ta med en ekstra flaske vann og drikkeskål hvis du skal på en lengre tur, sier Torunn Knævelsrud.

Dersom dyret har fått heteslag, må du reagere raskt og avkjøle dyret med vann. Du kan legge dyret i et badekar eller dusje det, men pass på at vannet ikke er for kaldt. Det kan være behov for væsketilførsel eller medisiner, kontakt derfor veterinæren.

Insektsplager

Hvis du skal til et sted med mye insekter, må du også ha ditt pelskledde dyr i tankene. Kløende bitt kan føre til sår og betennelser. Innsektsmidler kan kjøpes hos veterinær og i dyrebutikker.

- Det finnes effektive innsektsmidler tilpasset dyr. Midlene varer som regel i flere uker etter en enkel påføring. Kontakt veterinær for råd, skriver Mattilsynet i en pressemelding til Framtid i Nord.

ID-merking

Ferietid er også høysesong for kjæledyr som blir borte fra sine eiere. Derfor er det viktig at kjæledyret er ID-merket, uansett om dyret blir hjemme eller blir med familien på reise.

- Merking av katten eller hunden er god dyrevelferd. Det kan forhindre at et bortkommet dyr lider nød, og sikre at det kommer raskt tilbake til sin eier. Vi oppfordrer alle katte- og hundeeiere til å kontakte veterinær for å få ID-merket kjæledyret før de reiser på sommerferie, sier seksjonssjef Torunn Knævelsrud i Mattilsynet.

Godt feriehjem

Barn under 16 år kan ikke ha selvstendig ansvar for dyr. Dersom barn skal passe et dyr i ferien, har foresatte det underordnede ansvaret for at dyret får den oppfølgningen det trenger. Katter og mindre kjæledyr har det ofte best hjemme, mens dyrepasser kan sørge for godt stell, mat, vann, luftig og sosial kontakt daglig. Hunder trives best med at de bor hos noen de kjenner fra før, eller at dyrepasseren bor hjemme sammen med den. Et annet alternativ er dyrepensjonat.