Noen reindriftsamer har investert i kunstgress. Nils Aslak Logje er en av dem, og han bruker det i reingjerdet på Gapherus. Reingjerdene på Gapherus bruker de når kalvene skal merkes.

- Tidligere brukte vi andre typer matter i reingjerdene. Men det ble veldig vått og gjørmete, derfor kjøpte vi kunstgress i fjor, sier Logje til Framtid i Nord.

- Det er bedre for dyrevelferden, legger han til.

Kostbart

I Kildalen er det flere bruer med kunstgress.

- Ymber har bygget bruer i til oss, slik at reinene kan trekke over strieelver. Der har Ymber også lagt kunstgress, fordi det beskytter treverket, men også fordi reinene skal tørre å gå over, forteller Logje.

Logje legger ikke sjul på at kunstgresset er kostbart.

- I reingjerdet er kunstgresset femti ganger femti meter. Det kostet omtrent hundretusen kroner, så jeg håper det er lenge til vi må kjøpe nytt igjen, sier han.

Øst-Finnmark

Ideen om kunstgresset fikk Logje fra en reindriftssame i Øst-Finnmark.

- Vi fikk ideen fra Øst-Finnmark. Vi har prøvd forskjellige matter, men det er kun kunstgresset som har fungert. Hittil er vi veldig fornøyde med kunstgresset.

Bygd på 90-tallet

Etter klager fra reindriftsnæringen bygget Ymber bro over Samuelelelva i Kildalen. Broen over Cillaelva ble bygget på 90-tallet.

- Bakgrunnen til brobyggingene er at reinsdyrene skal kunne passere elvene uten å bli tatt av flommen. Reindriftsamene mente at reinsdyrene ikke kom seg over Samuelelva på grunn av oppdemningen av magasinet, og når reinene forsøkte å krysse elven ble de stående fast på en holme, sier Elin Kaasen, prosjektleder for brobyggingen over Samuelelelva.

To broer

Broen over Samuelelelva var ferdigstilt høsten 2012. Ymber og reindriftsamene var i dialog om brobyggingen i flere år.

- Vi har brukt flere år på prosjektet ved Samuelelelva. Det er ikke påvist at det var problematisk for reinene å krysse elva uten bro, men det er heller ikke påvist at det var uproblematisk. Etter den nye broen sto ferdigstilt i 2012, så har reinsdyrene brukt den, sier Kaasen.

I tillegg til å bygge en til bro la Ymber kunstgress over begge broene og gjorde forbedringer i elveløpet.

- Under kunstgresset la vi en tykk gummimatte som skal virke støydempende. Reindriftssamene foreslo dette, slik at reinene tør å gå over broene, sier Kaasen.

- Vi steinla også elvekantene til Samuelelelva, for å forhindre at elva finner nye veier, sier hun.

Fornøyd

Ymber er fornøyde med prosjektet.

- Vi er veldig fornøyde med at reinsdyrene bruker broene. Nå kan reinsdyrene krysse begge elvene trygt, avslutter Kaasen.

PROSJEKTLEDER: Elin Kaasen var prosjektleder for brobyggingen i Kildalen