Endelig er det ferietid, og det betyr for mange noen lange uker på hytten. Leder for Huseiernes Landsforbund, Peter Batta, har skrevet det han kaller "sommervettregler" - for å gjøre sommerferien på hytta bedre - for deg selv og for dine naboer.

1. Støy er alltid plagsomt. Respekter helligdagsfreden! Bruk motorsag, gressklipper eller høytrykksspyler på hverdager. Start ikke for tidlig på morgenen eller etter at naboene har benket seg til middagsbordet ute, og unngå å holde på for lenge av gangen. Og husk: Din radio = din musikk.  Ikke spill for alle andre!

2. Naboens trær og busker er naboens eiendom. Ta en prat med naboen hvis du synes de skygger for sol eller sperrer for utsikt. Ikke ”ta sagen i egne hender” og skjær dem ned. Får du ikke tillatelse til å felle trærne, så følg lovlige fremgangsmåter.

3. Vis respekt når du benytter fellesanlegg. Søppelet skal legges oppi søppelkassen, ikke utenfor, og båten skal fortøyes så den ikke hugger på naboens båt.

4. Ikke alle setter like stor pris på nakenhet. Skal du bade på felles badeplass, behold badebuksen på.

5. Hunder som er ute på morgentur for seg selv, og som gjør fra seg i naboens hage, skaper dårlig stemning. Hold hunden under kontroll også på hytta, og bruk pose. Husk båndtvangen!

6. Dersom det er felles veier, fellesareal, sommerrenovasjon eller felles opplagsplass for båter, er det ofte fordelaktig å ha etablert en egen velforening for hytteeierne.

7. Veier, vann og avløp, renovasjon eller eiendomsskatt som berører flere hytteeiere, bør tas opp med kommunen gjennom hytte- eller velforening. Også forhold som innløsning av festetomter kan behandles i velforeningen.

8. Selv på privat strandeiendom bør man være hyggelig mot forbipasserende sommergjester. Ta hensyn til allemannsretten.

9. Hvis man er sommergjest og ferdes på annen manns eiendom, er det viktig å vise varsomhet og ta hensyn til den private eiendomsretten. Legg deg ikke til der det er til sjenanse eller irritasjon.

10. Det er alltid en fordel å ha et godt forhold til viktige naboer, og til grunneier der det er festetomter. Ta personlig kontakt hvis du har et problem eller spørs¬mål. Inviter dem gjerne på grillparty, så dere blir kjent.