Onsdag denne uka overtok Kristine Giswold (35) og Caroline Josefsen (36) det som tidligere het Evas Helsehage på Storslett.

Sammen har de to erfarne butikkdamene startet den nye bedriften Helt Naturlig AS.

– Vi er veldig spente. Vi tenker at det er et behov med en helsekostbutikk i dette området, det er ingen såvidt vi vet mellom Alta og Tromsø, smiler de fornøyde.

Lokalt og økologisk

Butikken skal i utgangspunktet være som den har vært, med samme vareutvalg av velværeprodukter, helsekost og matvarer.

Venninnene har likevel sine små planer, som inkluderer flere økologiske produkter, kundekvelder og kaffebord hvor kundene kanskje kan få seg en sunn smakebit.

De ønsker å fokusere mer på det lokale, og mange av produktene de allerede tilbyr har opprinnelse fra Nord-Norge. For eksempel produserer Bioform fra Sørreisa produkter av nordnorsk blåbær.

– Forskning viser at blåbær plukket her nord hvor vi har midnattsola er sunnere, smiler Josefsen.

Stort marked

De nølte ikke da sjansen bød seg. Begge vært i bransjen i snart 20 år og ønsket å fortsette. I tillegg tror de markedet for en slik butikk er godt da de opplever en økende interesse for kortreist og økologisk mat.

– Folk er mer bevisst, og jeg tror mange ønsker å få den mer naturlige syklusen tilbake - som svarer bedre for hele miljøet på jorda. Mange i dag har dessuten et lite variert kosthold og trenger sunnere alternativer eller ekstra med vitaminer og mineraler, sier Josefsen.

Mange matvarebutikker har fått et større utvalg med økologiske produkter. Men ofte bruker kjedene de litt større produsentene eller egne merkevarer.

Konkurransen bekymrer ikke damene. De håper og tror folket vil støtte opp om dem.

– Hvis folk støtter oss, støtter de også opp under de små aktørene vi handler med, sier Giswold.

Ikke helsefanatikere

Selv om damene har startet en kostholdsbutikk er det ingen av dem som anser seg selv som fanatikere.

– Man blir mer opptatt av hva man spiser når man får barn, og man ser hvor lett det er å være bare litt sunnere. Det handler ikke om at man aldri skal spise godteri, men at man kan bytte ut enkelte matvarer i det daglige. Det hjelper på, sier Josefsen.

De opplever at bransjen er voksende, men også at det finnes negative assosiasjoner til helsekost.

- Vi har ikke bare piller på boks. Vi har mange spennende matvarer som inkluderer supermat, sukkererstatninger, gluten - og laktosefritt.

Annet fokus

Tidligere innehaver Eva Gamst vil fortsatt drive med alternativ behandling.

– Jeg kunne ikke hatt bedre overtakere av butikken, smiler hun.

I rommet ved siden av butikken skal hun fortsatt tilby alternative behandlingsmetoder, som blant annet magnetfeltsterapi og lydmassasje.

– Derfor er det jo også viktig at jeg fant noen jeg har god kjemi med. Og det har vi, smiler hun.

Gamst har lenge hatt mye og gjøre og har følt seg sliten. Nå gleder hun seg til lengre dager uten å måtte skynde seg til butikken hver morgen.

– Det er bedre at andre med mer energi tar butikken videre. Det å overlate til yngre krefter passer meg helt perfekt.

Gamst vil foreløbig kun ha timebestilling på sine tjenester.

TRAPPER NED: Eva Gamst. Foto: Isabell Haug.