Etter å ha vært borte i omtrent to uker, ble Ofeigur endelig funnet.

- Ofeigur ble funnet i godt behold. Vi hentet han fra fjellet for snart to uker siden, sier Torun Berg Johansen, eieren til islandshesten.

Det var en aktiv bruker av Vaggashytta som fant Ofeigur.

- Nils Idar Simonsen fant Ofeigur, sier Johansen til Framtid i Nord.

God og rund

Hesteeieren tror Ofeigur har koset seg på fjellet de ukene han var borte.

- I området Ofeigur ble funnet var det fredelig, trygt og mer enn nok mat og vann. Han var god og rund da jeg fant han, så han har nok koset seg, sier Johansen.

- Jeg tror Ofeigur har forsøkt å finne veien ned før han havnet ved Vaggashytta. Problemet var at alle portene til utmarksbeitet var stengt etter han gikk opp, legger hun til.

Hester er flokkdyr og trives best sammen med andre hester.

- Ofeigur synes det var godt å bli funnet. Når han så meg reagerte han akkurat som ellers. Han kom vandrende rolig til meg som om ingenting hadde skjedd. Men hester er flokkdyr, så han var nok litt sliten etter å ha stått på vakt alene i to uker, sier Johansen.

Overlykkelig

Da Johansen fikk telefonen om at islandshesten var funnet ble hun mer enn glad.

- Jeg ble ekstremt overlykkelig når jeg fikk beskjed om at han var funnet. Jeg var ganske bekymret for han. Når jeg tenkte rasjonelt visste jeg at en islandshest vil klare seg fint på fjellet alene. Men når jeg tenkte med hjertet ble jeg veldig bekymret, sier hun.

Johansen bor i Tromsø og i morgen reiser de tilbake til Nord-Lenangen. Mannen til Johansen har kjøpt en hytte i Nord-Lenangen, da søsteren hans bor der.

- Vi skal ha med oss Ofeigur, men da skal han stå i et kontrollert område innenfor et gjerde, slår hun fast.

Finnerlønn

Johansen lovet finnerlønn til den som fant Ofeigur, og den har Nils Idar Simonsen mottatt.

- Finnerlønna ga jeg til Ungdomslaget Vaggas. De har Vaggashytta, flere gapahuker og lavvoer, så de får nok brukt pengene, sier Simonsen til Framtid i Nord.

- Jeg gikk opp til Vaggashytta fredagskveld for to uker siden. Da så jeg ikke hesten, men lørdagsformiddag oppdaget jeg han, sier han.

Simonsen forsto med en gang hvem sin hest det var.

- Jeg gikk ned fra Vaggashytta for å si ifra. Ofeigur gikk etter meg helt ned til elva, med da ville han ikke gå over.

- Mannen til Johansen dro opp samme dag og satt en GPS på Ofeigur. Så hentet de han ned på søndagen, avslutter Simonsen.