Andre uka i august deltar Kvænangen på et felles kommunestyremøte med kommunene Alta, Loppa og Kautokeino.

På møtet vil blant annet mulige konsekvenser ved en sammenslåing bli diskutert. Det vil bli sagt noe om dagens økonomiske status i de ulike kommunene, og hvilke utfordringer de alle står ovenfor.

Kvænangen deltar med hele kommunestyret, samt representanter fra administrasjonen. Tilsammen vil møtet ha over 100 deltakere.

Naturlig møte

– Vi har ikke bestemt oss for noe nå. De her samtalene, møteplassene vi har satt opp mellom kommunene, er en naturlig del av prossessen - og vi vil gjøre det samme sørover,  poengterer ordfører Jan Helge Jensen (Kp).

Han sier kommunen stiller på møtet fordi de vil gjøre en grundig jobb i utredningen hva gjelder kommunesammenslåing.

– På den måten får folk se objektiv informasjon og kan med utgangspunkt i dette være med på å bestemme hva som er best for Kvænangen og for dem som skal bo her i framtiden. Dessuten er det naturlig at de folkevalgte også får være med i arbeidet som skal føre til en bestemmelse.

Fordeler og ulemper

Jensen legger ikke skjul på at han fremdeles ønsker Kvænangen som egen kommune.

– Hadde vi ikke fått marsjordren hadde vi ikke satt i gang prossessen.

Han ser foreløbig både fordeler og ulemper begge veier.

– Nordover har vi jo byen Alta, som blir å være motoren og drive det hele i en eventuell ”gigantkommune”. Samtidig kan man si at hvis det blir slik, står vi i fare for å drukne i helheten.

Sørover finnes kommunene  som Kvænangen har samarbeidet med i åresvis.

– Vi kjenner dem på godt og vondt, men der har man igjen ulempen med at det ikke er en stor motor i det området. Vi har et regionsenter, men det kan ikke sammenlignes med en by. Det er langt til Tromsø også har vi jo flaskehalsen Kvænangsfjellet, sier Jensen.

Enig med folket

I forbindelse med kommunesammenslåingen har Kvænangen kommune kjøpt tid hos et konsulentfirma som skal finne styrker og svakheter ved ulike sammenslåinger.

Resultatene som kommer fra dette skal offentliggjøres.

Ordføreren lover at en rådgivende folkeavstemning om temaet vil skje tidlig sommer i 2016. Der vil Kvænangens befolkning få muligheten til å stemme for eller imot sammenslåing. 1.juli 2016 skal fylkesmannen ha et endelig svar fra hver av kommunene.

– Folket skal være involvert og føle et eierskap til dette. De skal i høyeste grad påvirke sluttresultatet. Det vil være umulig for meg som ordfører å gå imot folkets vilje.

Avviser ingen

Ifølge Altaordfører Laila Davidsen (H) er møtet en oppfølging av hva hver enkelt kommune styre allerede har bestemt; at man skal ta en felles utredning.

– Vi er ikke kommet til det stadiet at vi snakker om at nå skal vi slås sammen. Men vi ønsker å hente inn kunnskap og snakke med alle kommunene. Alta avviser ingen av dem, sier hun.

Davidsen sier grunnen til at disse fire kommunene har valgt å utrede ilag er fordi de har en naturlig tilknytning når de er naboer.

– Men formelt sett har vi ikke hatt mye samarbeid med Kvænangen tidligere, de er jo i et annet fylke.

– Dersom dere slås sammen, er det en fare for at lille Kvænangen vil bli overkjørt eller glemt?

– Hvis det hadde vært fare for dette tror jeg det aldri hadde blitt en sammenslåing, da hadde de sagt nei.