- Elva betyr veldig mye for meg, sier den spreke 85-åringen fra Tomasjord i Nordreisa. Han har kjørt elvebåt opp og ned lang Reisaelva de siste 25 årene. Thomasjord har vært glødende opptatt av friluftsliv og elva hele livet.

Fisket med hampesnor

- Reisaelva er livet for meg. Som guttunge fisket jeg etter røe med hjemmelaget hampesnor snurret rundt en stein. Senere ble det laksefiske, og siden da har jeg hvert år fått en laks her i elva. Straks det ble ferie, dro vi opp i elva. Det var sommeren for oss, forteller Thomasjord.

Kjører ennå elvebåt

85-åringen er veldig glad i kjøre elvebåt. Det er over 20 år siden kjøpte han seg sin egen.

SE VIDEO: Svein (85) kjører fortsatt elvebåt

- Man kommer seg lett fram med elvebåt, men man må kjenne elva – ellers er det fort gjort å kvelve. Det har jeg heldigvis ikke gjort, men det er ikke fritt for at jeg har kommet borti stein. Det er viktig å ta hensyn til fiskerne og slakke helt opp når man passerer, poengterer Thomasjord.

Men de siste årene har en ting forandret seg for elvebåtkjøreren.

- Før brukte jeg aldri redningsvest, men etter mye mas fra ungene begynte jeg å bruke det i fjor sommer, ler 85-åringen.

Mange gode minner

Han har mange gode minner fra alle fisketurene i Reisadalen opp igjennom årene.

- Når jeg går på kjente stier i dag, kommer jeg på morsomme minner, slik som at her fikk jeg to laks på rappen en sommer. Ofte går jeg opp til Sarafossen, koker meg litt bålkaffe og mimrer litt om gamle dager før jeg går ned, forteller han.

Den fineste stedet, ifølge elve-entusiasten, er området ved Nedrefoss og opp i øverelva.

- Reisadalen er full vakker natur, men der liker jeg meg ekstra godt. Hvor den beste fiskeplassen er sier jeg ikke, ler Thomasjord.

Arbeidet som linjemontør

Han har alltid vært i god form og hatt god helse. Før han ble pensjonist, jobbet han som linjemontør for Nord-Troms Kraftlag. Det kunne ofte være en tung jobb.

- Det var mye hardt arbeid, både sommer og vinter. Det gjorde at jeg ble i god fysisk form, sier Thomasjord.

For noen år siden trodde legene at han hadde lungekreft.

- Men det var ikke tilfelle, for jeg var helt frisk. Som gammel blir man jo litt ustø og glemsk, men jeg berges godt, legger han til.

En god turkamerat

Hvorfor han fortsatt er like sprek i en alder av 85 år, er han ikke sikker på.

- Jeg er ute året rundt og har alltid spist godt. Kjøtt, fisk, frukt og mye grønnsaker. Om sommeren drar jeg på fisketur i Reisa, om høsten jakter jeg ryper og om vinteren går jeg på ski, forteller Svein Thomasjord.

Med seg har han alltid turkompisen Hero (7). Den korthårete vorsteheren er like glad i å være på tur som sin eier.

- Hero er en veldig god turkamerat. Å være på tur er livet for oss to, sier Thomasjord.

Startet lakseklekkeri

På midten av 80-tallet gjorde Thomasjord et kultiveringsarbeid for Reisaelva.

Sammen med Tarjei Heimdal og Kjell ”Li” Andersen, startet de opp et klekkeri i kjelleren på Kildal kraftstasjon. Et arbeid Thomasjord synes var veldig artig.

- Det var lite laks i elva da og vi startet opp et klekkeri. Vi hadde flere titalls tusen lakseyngler i kar, som hele tiden måtte passes på. Det var litt av et arbeid! Man måtte være svært forsiktig da man skulle stryke laksen for å få ut melka og rogna, forteller Thomasjord.

Tar skjellprøver

Når han får laks på kroken nå, tar han skjellprøver og registrerer fisken.

- Jeg tar alltid skjellprøver, veier og måler fisken. Slik at man kan finne ut hvor fisken kommer fra. Om det er stamlaks, oppdrettslaks eller laks fra Altaelva. Det er viktig med slik registrering for å få kunnskap om laksebestanden i Reisaelva. Ikke alle gjør dette dessverre, sier den engasjerte 85-åringen.

- Tyvfiske er forjævlig

Thomasjord er klar på hva han mener om tyvfiske i Reisaelva.

- Tyvfiske med garn er helt forjævlig! Heldigvis har det blitt mindre av det nå, men jeg har hanket inn noen garn.

For Svein Thomasjord er det viktig at elva bevares.

- Jeg kjemper for elva og vil kun elvas beste. Før var det mye fisk og det florerte med fiskere langs elvekanten. Nå er det igjen lite fisk i elva, og får man laks er man heldig. Jeg tror overfisket har vært en stor belastning for elva, mener Thomasjord.

- Tenker på etterslekta

- Noen vil kanskje være uenig med meg, men jeg tror det er viktig at fiske begrenset, slik at bygdefolket kan dra nytte av det i lengre tid, forteller Thomasjord.

Han er opptatt av at den store gleden elva gir i dag, skal kunne videreføres til generasjoner etter ham.

- Jeg tenker på etterslekta og håper at de som kommer etter meg kan ha like stor glede av den som jeg har hatt, avslutter Svein Thomasjord.

Utnevnt til ambassadør

- Han er som en del av Reisaelva, sier Jan Arvid Johansen, daglig leder for Reisa Elvelag, om Svein Thomasjord.

Reisa Elvelag utnevnte i 2011 Svein Thomasjord og Tarjei Heimdal til ambassadører for Reisaelva. Dette ble gjort for å hedre deres innsats for Reisa og laksefiske.

Et forbilde

- Han har i mange år gjort en innsats for elva, gjennom kultiveringsarbeidet med lakseklekkeriet og skjellprøvetaking, sier Johansen.

Han legger til at Thomasjord er et forbilde for andre fiskere.

- Gjennom hans holdninger og innsats er han et forbilde for yngre fiskere. Det er en kjent sak at Svein er som en del av Reisaelva, Jeg har kun positive ting å si om ham, sier Johansen.

- En ildsjel

I begrunnelsen fra elvelaget står det: ”Svein har gjennom en mannsalder vært en ildsjel i det lokale JFL generelt og i og for Reisaelva spesielt. Svein fortjener ubetinget en påskjønnelse for sin innsats, sin væremåte og sine holdninger til Reisa og laksefiske”.

Svein Thomasjord (85) kjører fortsatt elvebåt. - Man må kjenne elva, ellers er det fort gjort å kvelve, sier elvebåt-kjøreren. Foto: Rakel Lund Heggelund
Svein Thomasjord har en svært god turkamerat i Hero (7). - Å være på tur er livet for oss to, sier den spreke 85-åringen. Foto: Rakel Lund Heggelund