Det er flere ting en som hundeier må huske på når en tar med hunden på ferie.

Bur er sikrest

Ved kollisjon, utforkjøring eller kraftig oppbremsing kan dyret bli slengt rundt i bilen med stor kraft. En hund som veier 20 kilo vil ved bråstopp i 50 km/t utgjøre en kraft som tilsvarer 786 kilo, opplyser forsikringsselskapet IF.

– Transportbur som er festet i bagasjerommet er det sikreste å bruke, men det finnes også seleløsninger som passer for hund. Hundeseler som festes i det vanlige sikkerhetsbeltet er i handelen i bilrekvisitabutikker og enkelte dyrebutikker, sier veterinær Martine Fossem Nygaard i If.

– Hundeseler er et alternativ, men vær klar over at det sikreste alltid vil være bur. Unngå at burene kan klappes sammen, fordi disse vil kunne kollapse ved et sammenstøt . Et solid bagasjeromsgitter i tillegg betyr ekstra sikkerhet for de foran i bilen, og beskytter dessuten mot flyvende bagasje ved en bråstopp, sier If-veterinæren.

Buret bør stå på tvers av kjøreretningen og så tett som mulig inntil bakseteryggen. Små hunder eller katter bør reise i transportbåts eller -bur i våtrommet rett bak forsetene.

Glovarme biler

Tilgang til vann i pausene er spesielt viktig ved lange bilturer. Hunden eller katten bør få både korte og litt lengre pauser med gjevne mellomrom, slik at de får mulighet til å drikke, gjøre sitt fornødne og strekke på bena.

– Disse pausene faller gjerne svært naturlig, for de trenger jo gjerne sjåfør og andre passasjerer også, ler veterinæren.

På varme dager kan det være fatalt å forlate hunden alene i bilen.

– Det har vært en del tragiske hendelser de siste årene i Skandinavia med både hunder og barn i glovarme biler. Det holder ikke å lage en glippe i et sidevindu for å slippe inn frisk luft. Uansett vil bilen nærmest bli en bakerovn i solsteken. Barn og hunder kan ikke forlates alene i bilen når det er sterk varme, understreker Martine Fossem Nygaard.

Trenger pass til Sverige

En del er ikke klar over at hunden trenger ormekur og såkalt hundepass for å dra til Sverige, selv på dagsturer. Passet og ormekuren får du hos veterinær.

– Går turen enda lenger utenlands, er det viktig å huske pass, ormekur og rabiesvaksine. Det tryggeste er å konsultere dyrlege for å forberede hunden riktig for det landet man skal dra til, er rådet fra veterinæren i If.