Ekteparet Lisa Pedersen Solbakken og Sten Terje Solbakken mottok i oktober 2014 avslag fra NVE om tilskudd til flytting av fjøset. De klaget på vedtaket, og mandag fikk de beskjed om at anken deres er tatt til følge.

- Vi ble kjempeglade da vi fikk vite utfallet av ankesaken. Det har vært en veldig lang sak, så det har enda ikke gått helt opp for oss at vi vant fram, sier Pedersen Solbakken til Framtid i Nord.

- Kjempelettelse

For familien har det vært mange oppturer og nedturer siden saken startet.

- Vi hadde ikke så store forventninger til at vi ville vinne denne saken. Den har vart i mange år og noen ganger har nedturene vært større enn oppturene, sier Pedersen Solbakken.

- Men det er en kjempelettelse at vi nå kan flytte fjøset, legger hun til.

Flere ganger har familien vært nervøse for at det skal gå ras fra Storhaugen.

- Noen ganger har det føltes veldig ille å bo rett under Storhaugen. Vi har vært evakuerte flere ganger på grunn av rasfaren, sier Pedersen Solbakken.

Frist i 2018

- Alle bygningene skal være revet i 2018. Men vi håper at vi kan bygge det nye huset så snart som mulig og begynne med fjøset deretter. Det er mye planlegging framover.

Ekteparet planlegger å rive alle bygningene på gården og bygge nytt.

- Kanskje kan vi bruke noe av materialet i det gamle fjøset til det nye, men det er vi ikke sikre på enda, sier hun.

- Tar mye energi

Familien har blandede følelser om å flytte fra gården.

- Vi har visst lenge at vi må flytte. Ungene våre synes noen ganger det er greit at vi skal flytte, og andre ganger mener de det er dumt. Men vi gleder oss veldig til å slippe å tenke på usikkerheten med raset. Det tar mye energi, sier Pedersen Solbakken.