Nærmere 23.000 nordmenn får hvert år påvist klamydia, den mest vanlige seksuelt overførbare bakterielle infeksjonen i Norge.

Ferske tall fra Folkehelseinstituttet viser at antallet som fikk påvist gonoré økte med 35 prosent fra 2013 til 2014.

Til enhver tid har om lag én av 20 seksuelt aktive unge klamydia.

Infeksjonen kan føre til redusert fruktbarhet hos kvinner dersom den ikke behandles. Kondombruk, oppsporing av smittebærere og antibiotikabehandling er viktig for å bekjempe sykdommene.

- Vi opplever at flere synes det er flaut å oppsøke fastlegen sin ved mistanke om kjønnssykdom, forteller jordmor Annelie Skare ved Oslo Jordmor og Kvinnesenter.

- Da kan det være greit å vite at man kan få råd og prevensjonsveiledning hos en jordmor. Jordmødre gjør så mye mer enn å ta i mot barn. Ved sin private klinikk på Grefsen tilbyr jordmødrene blant annet testing av kjønnssykdommer, celleprøvetakning, prevensjonsveiledning og Jaydess spiralinnsettelse, fortsetter hun.

Diskret prøvetaking hjemme

Nå har man også mulighet til å gjennomføre Klamydia og Gonoré tester hjemme.

Laboratoriet Unilabs tilbyr å kjøpe klamydiatester via nett. Laboratoriet sender utstyr for urinprøve i en nøytral forpakning sammen med informasjon om riktig prøvetaking.

Urinprøven tas hjemme og sendes så tilbake til laboratoriet i en forhåndsfrankert konvolutt. Prøven analyseres raskt og svar på prøven sendes hjem til deg i en nøytral konvolutt, eller du kan få svaret digitalt til din Digipost konto.

Er prøven positiv tar du med svarrapporten til lege og får utskrevet antibiotikabehandling.

Siden Unilabs startet opp tilbudet om prøvetaking hjemme for klamydiatester i 2011, har det vært en stor økning i etterspørsel.

I perioden 2012-2014 har antall hjemmetester økt med 65 prosent.

I 2014 hadde vi 5,9 prosent positive Klamydia-prøver og tendensen hittil i år ligger på det samme nivået, med litt variasjon fra måned til måned forteller Ragnhild Thoresen, daglig leder for Unilabs Norge.

Raskt og sikkert svar

- Prøvene undersøkes senest dagen etter mottak. Alle prøvesvar kontrolleres av en laboratorielege. Et nytt funn av klamydia bør alltid behandles. Vi oppmuntrer til å ta kontakt med fastlege for behandling og videre oppfølging. Behandling av klamydia er gratis for pasienten. Infeksjon behandles enkelt med antibiotika. Hvis pasienten har gjentatt påvist genital klamydia, kan vi konsultere primærlege for alternativ behandlingsmulighet, forteller Kristina Papp, legespesialist i medisinsk mikrobiologi ved Unilabs laboratoriemedisin.

Ved positivt resultat er anbefalingene fra Folkehelseinstituttet smitteoppsporing og evt. undersøkelse av seksualpartner.

Man skal konsentrere seg om seksualpartnere de siste 6 måneder ved smitteoppsporingen. Klamydia kan forløpe asymptomatisk i lang tid, kanskje år.

Fra man bestiller en prøve tar det kun 4-6 dager til man kan få prøvesvaret sitt elektronisk.

- Vi ser av våre statistikker at størstedelen av prøvene kommer fra sør-/østlandsområdet, blant unge under 25år. Det er viktig for oss å kunne gi et godt tilbud som kan bidra til å begrense spredningen av sykdom, sier Papp.

Laboratoriet ønsker med dette tilbudet å bidra til at flere tester seg for Klamydia, Gonoré og Mycoplasma genitalium.

Hvorfor bør man teste seg?

  • Klamydia er den vanligste kjønnssykdommen i Norge

  • Hver dag blir 63 nye personer smittet

  • Klamydia er i Norge den hyppigste årsaken til sterilitet

  • Klamydia kan være vanskelig å oppdage

  • Klamydia er enkel å behandle

  • Klamydia kan enkelt påvises med riktig test