Minneutstillingen er tilgjengelig for publikum fire timer hver onsdag og fredag i de tre nærmeste ukene. Interesserte kan bestille guidet omvisning også på andre tidspunkter. Fire personer deler på å informere gjestene om den dramatiske flukten i 1943 fra Toftefjorden til sikkerhet på svensk side av grensen.

- Vi har på utstillingen blant annet bilder og tekster om de som var direkte involvert i Baalsruds flukt, sier Turid Hauser i Baalsrud-komiteen.

Skulle ødelegge flyplassen

Utstillingen var klar i år 2000, og har siden stått permanent på Furustua. Forespørsler om vandreutstilling ble tidlig avslått. Komiteen har ikke ressurser til å utføre oppdraget.

Utstillingen viser hva Jan Baalsrud og hans kolleger skulle utrette i Troms. De skulle primært ødelegge flybasen i Tromsø og flyplassen på Bardufoss.

- De skulle sette stopper for at alliertes konvoier med våpen og utstyr ble senket på veien mot Murmansk. 23 av 34 skip ble i 1933 senket av tyskerne, sier Hausner.

Les mer: - Planlegger ekstremskirenn

Risikerte eget liv

- Hvorfor gikk det galt i Toftefjorden?

- Kommunikasjonen var mangelfull. I tillegg var soldatene for dristige i kontakten med lokalbefolkningen.

Turid Hausner mener at det 72 år etter tragedien i Toftefjorden, fortsatt er viktig å holde minnet om Jan Baalsrud høyst levende.

- Sivilbefolkningen engasjerte seg, til tross for at de risikerte eget liv. De var modige nok til å hjelpe. Et annet moment for utstillingen er hvordan andre verdenskrig preget Lyngen-området, sier Turid Hausner.

Årlig turmarsj

Den årlige Jan Baalsrud-marsjen startet fredag fra Bromnes til Toftefjorden.

Deltakerne kommer søndag kveld til Furuflaten. Etappen fra Lyngseidet til Furuflaten står på programmet mandag 27. juli.

Avslutningen skjer lørdag 1. august på Treriksrøysa.