Lørdag 18. juli fikk Fiskeridirektoratet melding om lakserømming ved Svartberget i Kvænangen.

Les saken: - Kan være rømt omkring 10 000 laks

Seksjonssjef for forvaltning ved Fiskeridirektoratet region Troms, Ernst Bolle, sier det anslås at rundt 2000 laks skal ha rømt fra merden.

- Oppdrettsanlegget har selv estimert til at rundt 2000 fisk, sier Bolle.

Hendelsesforløpet for rømmingen er så langt uklart, men rømmingen skal ha skjedd i forbindelse med overlining fra en merde til en annen.

- Vi har hatt personell ved anlegget og på brønnbåten. Vi har ikke fått konstatert hull i merden, men det skal vi sjekke. Vi er ennå i prosessen med å få avklart hva det er som har hendt, sier Bolle.

Innstiller gjenfiske

Oppdrettsanlegget har selv fanget 47 laks og det har kommet inn i underkant av 20 laks fra andre fiskere. Fiskeridirektoratet har oppfordret Marine Harvest til å innstille gjenfiske med hensyn til villaksen.

- Det har ikke kommet noe i garnene siden fredag, sier Bolle.

Fiskeridirektoratet vurderte i samråd med Fylkesmannen i Troms å utvide gjenfangstsonen, men Bolle forklarer at det å få utvidet sonen gjerne er mer restriktivt på sommeren og høsten på grunn av oppgang av villaks.

Komplisert

Rømmingen i Kvænangen er liten sammenlignet med rømminger andre steder. Bolle forklarer at det har vært rømminger på 150 000 laks der merdene har kollapset og tømt for laks.

- Men de siste årene har vi vært skånet for rømminger i Troms. Sammenlignet med det er dette en stor rømming, men på landsbasis er den relativt liten. Det kommer alltid an på øyet som ser,  sier Bolle.

Bolle forklarer at rømmingssaker alltid er komplisert å få løst.

-  Det er et puslespill der hendelsesforløpet skal avklares, omfanget og hvor fisken har blitt av, og mye får vi kanskje ikke svar på, sier Bolle.

Ernst Bolle Foto: Privat