Asharf Helwani, faren i den ene familien, sier de har mye å takke Norge for.

- Norge har gjort så mye for oss. Vi er svært takknemlige og er så glad for at vi endelig har fått et trygt sted å være, sier familiefaren.

Nå bor familiene på Storslett i Nordreisa.

Umenneskelige forhold

Befolkningen i Homs har vært utrygge siden sammenstøtene mellom Assad-regimet og opprørstyrkene startet for fire år siden. Syrerne forteller om grusomme hendelser fra den vanskelige situasjonen  i hjemlandet.

- Politiet drepte små barn og det var fly som slapp ned bomber på uskyldige mennesker. Vi var svært utrygge, forteller Asharf Helwani.

Fratatt arbeidet

Begge familiene søkte tilflukt i Beirut, hovedstaden i Libanon, etter at krigen brøt ut i 2011. De to første årene i Beirut fikk de arbeide og gå på skole.

- Jeg har arbeidet som skomaker siden jeg var femten år og hadde min egen butikk i Beirut. Så kom styresmaktene i Beirut og tok fra meg arbeidstillatelsen, forteller Helwani.

Datteren Nadia (18) fikk ikke fullføre skolegangen sin og måtte slutte.

- Jeg fikk ikke fortsette på skolen. Vi fikk ingen hjelp og måtte klare oss selv, forteller Nadia Helwani (18) på engelsk.

Etter fire år i Beirut, klarte Asharf, kona Eman og de tre døtrene Nadia (18), Mariam (4) og Maria (1) å komme seg til Norge.

- Vi var veldig trøtte og slitne under reisen, men nå føler vi oss endelig trygge, forteller Nadia.

Bekymret for familien

I Homs arbeidet Samir Alshawi på farens fabrikk. Han og kona Fadja, og de tre barna Yazan (8), Razan (3) og lille Yosef (1) kom også til Norge den 21.juli. Selv om de nå er i trygghet, er de bekymret for resten av familien i Syria.

- Foreldrene mine og resten av familien er fortsatt i Syria. Livene deres er svært vanskelige, forteller Samir.

Mange har flyktet

Fortsatt er det flere slektninger av Helwani-familien igjen i Syria, men heldigvis har flere klart å flykte.

- Min mors familie er fortsatt igjen i Syria. Vi har ikke hatt kontakt med dem siden vi kom hit. Slektningene på min fars side har kommet seg til Amerika, forteller Nadia.

Etablering

Flyktningkonsulent i Nordreisa, Sara Fossum, forteller om fremtidsplanene til syrerne som har kommet.

- Nå arbeider vi med at familien skal etablere seg så godt som mulig i Nordreisa. De voksne vil starte på introduksjonsprogrammet for  å lære seg norsk og få arbeidspraksis. Barna skal gå i barnehage og begynne på skolen fra høsten av, forteller Fossum.

- Jeg er stolt

Nordreisa kommune har vedtatt å bosette over dobbelt så mange flyktninger, som det regjeringen anmoder.

Nordreisa vedtok på det siste kommunestyremøtet å ta inn flere 15 flyktninger hvert år. I tillegg til de ti som allerede er vedtatt. Halvar Wahlgren, fungernende ordfører i Nordreisa kommune, er stolt av at politikerne er så positive til å hjelpe flyktninger.

- Det var et stort flertall i kommunestyret om å ta inn femten ekstra flyktninger så lenge det er behov for det. Jeg håper at kommunen klarer å gi et godt tilbud til de som kommer og at de integreres godt her i Nordreisa, sier Wahlgren.

God integrering

Nordreisa kommune vil altså kommende år ta inn 25 flyktninger, noe som er langt over det Stortinget vedtok at hver kommune måtte gjøre for å hjelpe 10.000 flyktninger, slik forslaget var. Ordføreren forteller at det er en del utfordringer knyttet til det å ta inn så mange flyktninger, blant annet med tanke på boliger.

- Jeg håper det løser seg på best mulig måte. Det har jo vist seg at flyktninger som tidligere har kommet til Nordreisa har klart seg veldig bra. Noen har kjøpt seg eget hus og mange har fått seg jobb. Det er veldig positivt, sier den fungerende ordføreren.

Yazan (8), Razan (3) sammen med moren Fadja og faren Samir med Yosef (1) på fanget. Foto: Rakel Lund Heggelund
Sara Fossum, flyktningkonsulent i Nordreisa. Foto: RAKEL LUND HEGGELUND
Halvar Wahlgren, fungerende ordfører i Nordreisa. Foto: Johanne P. Elvestad