– En effektiv vaksine vil være et betydelig gjennombrudd i kampen mot ebola. Dette vil være av uvurderlig betydning for landene som er rammet og verden for øvrig, sier utenriksminister Børge Brende.

Resultatene ble presenteret i en artikkel i det vitenskapelige tidsskriftet Lancet fredag.

- Resultatene er svært oppløftende, både for å kunne stoppe det pågående ebolautbruddet i Vest-Afrika, og for å kunne håndtere liknende utbrudd i fremtiden bedre. Jeg er glad for at Norge har vært en aktiv pådriver for å få til dette, legger utenriksministeren til.

Et samarbeidsprosjekt

Vaksinestudien er et samarbeidsprosjekt mellom flere aktører. Helsemyndighetene i Guinea, Verdens helseorganisasjon, Leger uten grenser og det norske Folkehelseinstituttet er de som deltar.

Forskningen blir finansiert av Utenriksdepartementet gjennom Norges forskningsråd, samt britiske Wellcome Trust og kanadiske helsemyndigheter.

Leger uten Grenser, Verdens helseorganisasjon (WHO) og Folkehelseinstituttet har også invistert store summer i prosjektet.

- Vi gratulerer det internasjonale teamet som har samarbeidet om utprøvingen, ikke minst det norske Folkehelseinstituttet som har hatt en ledende rolle i arbeidet. Dette er et viktig gjennombrudd som gir oss et nytt og kraftfullt verktøy i kampen mot ebola, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Utført på rekordtid

Vaksinestudien er blitt utført rekordraskt.

Fra det første møtet om hvordan forskningen skulle planlegges, som ble holdt i november i fjor, og til ble arbeidet med å utvikle konseptet og den faglig godkjenningen skal det ha gått i underkant av en måned.

Studien ble påbegynt i Guinea i slutten av mars måned  i år. Foreløpige resultater er allerede klart og det er under et år etter at de første undersøkelsene med mennesker gikk i gang.  Normalt regner man et en liknende prosess vil ta i overkant av ti år.

Stor studie

Feltstudien i Guinea har omfatter flere enn 4000 personer.

Resultatene som ble publiseret fredag viser at vaksinen kan gi en helhetlig beskyttelse mot ebolaviruset.

Det som det fortsatt jobbes med å finne ut, er hvor lenge denne immuniteten varer og om det kan komme noen tilfeller blant de personene som er vaksinerte.

Tidligst neste år

Forskningsstudien fortsetter sitt arbeid for å sikre at evalueringen blir mest mulig sikker. Det tidligeste vaksinen kan komme i salg er i 2016. Fordi det vil være nødvendig med en gjennomført godkjenningsprosedyre først.

- Ebolautbruddet i Vest-Afrika avdekket store svakheter i den globale pandemiberedskapen. Utilstrekkelig innsats og internasjonalt samarbeid står igjen som en av forklaringene for hvorfor utbruddet kom ut av kontroll. Vaksinestudien i Guinea er derfor en viktig suksess, som understreker verdien av målrettet, internasjonalt samarbeid, sier Høie.

11. 000 døde

Siden desember 2013 har mer enn 27 000 personer blitt smittet av ebolaviruset.  Av de smittetde, har over 11 000 personer død som følge av viruset.

Disse tallene gjør utbruddet til det absolutt største siden ebola først ble oppdaget i 1976. Til tross for at antallet nye smittede er drastisk redusert siden utgangen av desember i fjor, er det desverre tilfeller av utbrudd fremdeles, og mellom 20 og 30 nye smittetilfeller av hver uke.

- Ebolautbruddet har vært en ufattelig tragedie for Sierra Leone, Liberia og Guinea. Det har medført mye lidelse, også langt utover de som har blitt direkte rammet av sykdommen. Norge har derfor vært opptatt av å bidra både til å stoppe utbruddet, møte de humanitære behovene, og til å styrke den internasjonale pandemiberedskapen. Vaksineutprøvingen i Guinea har vært et viktig element i den norske innsatsen, som har beløpet seg til over en halv milliard kroner totalt, sier Brende.