Listetoppene for MDG rundt Lyngenfjorden Mikal Nerberg (Lyngen), Morten Karlsen (Storfjord) og Tor Mikalsen (Kåfjord) reagerer kraftig på plandokumentet til kystsoneplanen for Lyngenfjord.

Ifølge Nerberg legges det nå opp til en økning på oppdrettslokaliteter med 200 prosent, noe han mener strider i mot føre var- prinsippet. Fire nye lokasjoner i en fjord hvor de miljømessige konsekvensene på langt nær er kjent, mener han er milevis unna prinsippet som skulle være en rettesnor for kystsoneplanen.

– Det er en alt for lite restriktiv holdning, noe som vi i MDG protesterer i mot sier Nerberg til Framtid i Nord.

Negative konsekvenser

Han trekker blant annet frem lokaliteten i Koppangen, Lyngen hvor det på tross av store negative konsekvenser jamfør konsekvensutredningen er gitt grønt lys i plandokumentet. De andre lokasjonene som kystsoneplanen for Lyngenfjord gir grønt lys til, vil medføre middelstor negativ konsekvens for miljøet.

– Vi er på linje med MDG sentralt som ønsker stopp i alle nye oppdrettsanlegg inntil alle miljøkonsekvensene er utredet, sier Nerberg.

Førstekandidaten fra Lyngen påpeker blant annet at indre deler av Lyngenfjord som en særdeles viktig gyteområde for torsk, og mener at de svært sårbare områdene vil ødelegges ved etablering av flere oppdrettsanlegg .

– Fjorden vil stenges av på grunn av oppdrettsanlegg i Lyngenfjorden, mener han.

Flere innsigelser

Kystsoneplanen for Lyngenfjord er nå ute på 2. gangs høring. Også flere politiske partier har utrykt både skepsis og motstand mot flere åpne oppdrettsanlegg.

Arbeiderpartiet i Kåfjord har overfor NRK utrykt sin skepsis til å opprette flere oppdrettsanlegg før det foreligger mer kunnskap om de skader dette medfører for villfisken.

Fjordfolket i Storfjord har hele tiden vært tydelig på deres motstand mot oppdrettsnæringen i Lyngnefjord, en næringsvirksomhet som de mener vil ødelegge en fiskerik fjord for all fremtid.

– Dette har vi kjempet i mot siden de ble oppdrettsanlegg i Lyngenfjord, sier leder i Fjordfolket, Arvid Lilleng til NRK.

Grønt lys

Kåfjord fiskarlag med leder Nils Samuelsen har også vært tydelig på at de ikke ønsker flere oppdrettsanlegg i Lyngenfjord uten at de langsiktige konsekvensene er vel dokumentert, og skriver i en innsigelse til plandokumentet at mangel på kunnskap om forurensingens langsiktige konsekvenser ikke må brukes som grønt lys for videre vekst.

– Fjordfiskernes erfaringskunnskap bør også vektlegges i planarbeidet, mener lederen i Kåfjord fiskarlag.

Sametinget har også kommet med innsigelse på planverket hvor de påpeker at opprettelse av fire nye lokasjoner vil få negative konsekvenser for naturgrunnlaget til samisk kultur og næringsgrunnlag.

Panarbeidet med en felles kystsoneplan for hele Lyngenfjord startet opp i 2008 som et interkommunalt prosjekt hvor Storfjord kommune sto som ansvarlig for arbeidet. Planen er etter syv år ennå ikke ferdigstilt.