Duoen fikk et samlet formannskap med seg under torsdagens behandling. Budskapet er at Norda Partners AS ønskes velkommen for å etablere fengsel. Kommunen bidrar til at areal og bygninger stilles til disposisjon.

Rådmannen takket i sommerferien nei til utspillet fra firmaet i Trondheim, noe som skapte flere reaksjoner i det politiske miljøet.

Les saken: Fengsel uaktuelt.

Les saken: Fengsel opp til formannskapet.

Forbauset

- Jeg ble forbauset over avslaget, sier Reidar Lund.

Han mener administrasjonen burde undersøkt nærmere muligheten for å få offentlige arbeidsplasser til kommunen.

Fred Skogeng var helt på linje med Lund.

- Jeg ser det ikke som mitt ansvar om noen vil bygge og drifte et fengsel. Det må de avklare med myndighetene. Jeg ønsker mulige etablerere velkommen, og kommunen må bistå positivt, forteller Skogeng.

Selvkritikk

Ordfører Sølvi Jensen (Ap) tok selvkritikk på at saken kunne vært håndtert bedre på rådhuset. Formannskapet kunne vært involvert før avslaget ble sendt.

- Regjeringen har i stortingsmelding ikke åpnet for offentlig og privat samarbeid for bygging av fengsel. Det legges ikke opp til at nye fengsel skal lokaliseres til Nord-Norge, påpeker Jensen.

Stein-Are Olsen (Samhold Lyngen) stilte seg bak rådmannens avgjørelse, slik Norda Partners presenterte prosjektet.

- Jeg vil derimot ikke si nei hvis grunnlaget er til stede for å skape kanskje 30-40 arbeidsplasser, forteller Olsen.

Forpliktet

Assisterende rådmann Hilde Grønaas opplyser i saksfremlegget til formannskapet at før fengsel kan realitetsbehandles, må det forligge en klar bestilling fra Justisdepartementet eller Kriminalomsorgsdirektoratet om fengselsplasser.

- Jeg oppfatter henvendelsen som utenfor kommunens ansvarsområde, og er dermed forpliktet til å takke nei, konkluderer Hilde Grønaas.