Det var mottakelse og stor festivitas da båten kom til Arnøyhamn onsdag. Men så er det ikke hver dag det kjøpes en splitter ny fiskebåt til Arnøya.

– Nei, det er vel 15 år siden sist. Da kjøpte vi «Arnøytind». Siden da har det ikke vært kjøpt inn nye båter her i Arnøyhamn, sier Svein Roger Karlsen.

Endelig to båter igjen

Han er daglig leder i Arnøytind AS, som har rundt 20 ansatte og som eier de to båtene «Arnøytind» og «Skartind». Nå er den klar for å fiske både reker, torsk, hyse, sei og sild. Han legger ikke skjul på at en nybygd båt er en stor investering for rederiet.

– Denne båten koster 25 millioner kroner, så det er klart det er en stor investering. Men etter at vi måtte kondemnere vår andre båt ”Fugløytind”, bestemte vi oss for å kjøpe en ny båt. Nå har vi to båter igjen, sier arnøyværingen.

Fra sør til nord

Båten ble bygget ved Skogsøy båtbyggeri i Mandal – et ikke ubetydelig antall sjømil unna.  Dagene fram til ankomst Arnøya onsdag brukte Karlsen til å seile nordover.

– Det gikk helt fint. Vi har hatt høytrykket med oss hele veien, sier Karlsen.

Justeringer underveis

”Skartind” har eget fryseri om bord og har blant annet dobbelttrål for rekefiske og automatisk rekelinje. Karlsen er spent på hvordan det blir med ny båt.

– Selv om vi har gitt spesifikasjoner til verftet hvordan vi ville ha båten, og selv om vi har justert og drevet litt prøvefiske, så er det alltids ting som må rettes og justeres når båten kommer i ordentlig bruk. Den første tiden får vi bare bruke til innkjøring, sier Karlsen.

Fjerde generasjon

Kaianlegget i Arnøyhamn eier de selv. Arnøytind AS startet opp i 1994, men familien på Arnøya har drevet med fiskebåter adskillig lengre enn som så.

– Oldefaren min var vel den første som kom med ny båt til Arnøya. Det var rundt 1900. Så jeg er fjerde generasjon etter ham, sier Svein Roger.

Han klager ikke på forholdene for fiskeriene i nord

– Vi har hatt gode og dårlige sesonger, men det har gått greit. Selskapet er sunt og godt, slår Karlsen fast.

«Arnøytind», som er Nord-Troms største fiskebåt, er på fiske nå og det samme skal også ”Skartind” nå snart.

– Ja, jeg regner med at over helga så er vi klar til å gå ut. Vi skal fiske reker først, sier Karlsen.

NY BÅT I HAVN: Svein Roger Karlsen kan vise fram den nye fiskebåten til Arnøytind AS. Pappa Maks Donald Karlsen, gammel fisker selv, er fornøyd med nybåten.
MYE TEKNIKK: Svein Roger Karlsen i førersetet på "Skartind". Foto: Torbjørn O. Karlsen