RS «Peter Henry von Koss» har fungert i operativ tjeneste på Lesvos siden 27. juli i år. Tirsdag mønstret mannskapet av, som består av tre sjøansatte fra Redningsselskapet og tre fra norsk politi, og overlot redningsskøyta og det viktige arbeidet til et nytt vaktlag som nå fortsetter, skriver Redningsselskapet i en pressemelding.

Redningsskøyta fungerer som Norges bidrag til  «Operasjon Poseidon», som er EUs grensekontrolloperasjon i Hellas. Båten patruljerer i havområdet mellom den greske øya Lesvos og Tyrkia.

I tillegg til grensekontroller har det avtroppende vaktlaget gjennomført 14 søk- og redningsoperasjoner, og reddet til sammen 499 personer.

Ti mennesker reddet - én druknet

Mannskapet har opplevd noen redningsaksjoner som mer dramatiske enn andre.

Natt til 21. august oppdaget skipperen Lars Solvik noen svake lysglimt i mørket. Da lyskasteren sveipet over vannflata, så mannskapet ti personer i vannet.

– De hadde vært i sjøen i mange timer etter at gummibåten hadde gått i oppløsning og sunket, sier Solvik i pressemeldingen.

Mannskapet fikk menneskene ombord på redningsskøyta, og fant personer till i live rett etterpå.

De plukket også opp et menneske som hadde druknet i.

En lokal fiskebåt i området fant de to siste fra forliset, heldigvis var disse også fortsatt i live.

Kastet fra vannscooter

Ifølge tall fra Amnesty International har 33.000 mennesker flyktet via sjøveien fra Tyrkia til Lesvos bare nå den siste måneden.

De fleste betaler rundt 1.200 dollar til bakmennene for en plass i en gummibåt som allerede er overfylt.

 Enkelte personer blir også forsøkt fraktet over på vannscooter.

– Det gjorde inntrykk da vi fant en mann og en kvinne som hadde blitt kastet av en vannscooter etter at sjåføren ble oppdaget av gresk kystvakt. Vi fant først mannen. Etter et lengre søk fant vi kvinnen, som da hadde vært sju-åtte timer i sjøen. Hun skrek og ropte da hun skjønte at hun var funnet.  Det var både tragisk, dramatisk og godt på samme tid, sier Solvik.

– En tøff oppgave

Generalsekretær i Redningsselskapet, Rikke Lind, sier det er godt å se at RS «Peter Henry von Koss» gjør et viktig innsats i søk- og redningsarbeidet i Hellas.

–Dette er en humanitær katastrofe som vokser i omfang, og jeg er glad for at vi kan hjelpe med det vi kan best – å redde liv på sjøen. Jeg er utrolig stolt av mannskapene våre. De har en tøff oppgave, og møter helt andre situasjoner enn det de vanligvis gjør langs norskekysten, sier Lind.

Redningsselskapet  har bidratt med tre millioner kroner av selskapets egne midler for å ha redningsskøyta stasjonert på Lesvos.– Jeg oppfordrer folk til å hjelpe oss å redde liv i Middelhavet. Det kan de for eksempel gjøre ved å sende LIV til 2377 og gi 200 kroner, avslutter Lind.

Ifølge tall fra Amnesty International har 33.000 mennesker flyktet via sjøveien fra Tyrkia til Lesvos bare nå den siste måneden. De fleste betaler rundt 1.200 dollar til bakmennene for en plass i en gummibåt som allerede er overfylt. Foto: KRIPOS/ FLICKR