Gjennom programmet "Økonomi og karrierevalg", som er utviklet av Ungt Entreprenørskap, får elever i ungdomsskolen mulighet til å reflektere over egne utdannings- og karrierevalg.

Vil øke bevisstheten

Programmet har som målsettng å øke elevenes bevissthet om egne interesser, holdninger og verdier. Elevene skal få innsikt i hvilke økonomiske konsekvenser ulike valg kan føre med seg, og de får trening i å sette opp budsjett over hva de ha penger til, og hva de ønsker å bruke penger på basert på ulike inntekter.

- Tanken er at elevene får lære å sette opp et budsjett basert på en inntekt og at de får innsikt i hvilke økonomiske konsekvenser ulike valg kan få. Konsekvensene er enorme når ungdom kommer skeivt ut i tidlig alder, og vi er utrolig glade for at SpareBank1 Nord-Norge gir dette som et tilbud til alle 9. klassingene i Troms fylke, sier daglig leder Anne Grete Johansen i Ungt Entreprenørskap Troms.

- Ved at ansatte fra banken selv er ute og kjører programmet, blir læringen virkelighetsnær for elevene, legger Johansen til.

Mange tilbud - lite kunnskap

Ifølge kommunikasjonssjef Geir Håvard Hanssen i SpareBank 1 Nord-Norge er det et ønske om at dagens unge må lære hvordan man håndterer tilgangen til kredittkort og usikrede lån.

- Slike produkter er bare noen tastetrykk unna, men kan ha store konsekvenser for fremtidig låneopptak for eksempel ved kjøp av første bolig. Den finansielle hverdagen er mer komplisert i dag enn for bare noen tiår siden, sier Hanssen i ei pressemelding.

Med stort påtrykk fra omgivelsene kan det være fristende å kjøpe en ny veske eller mobiltelefon med kredittkortet. Det kan imidlertid gi store utslag.

Enorm inkassogjeld i Troms

- I Troms fylke har vi over 8.000 personer med betalingsanmerkninger. Nesten halvparten av disse er under 40 år gamle. Den samlede inkassogjelden i Troms har passert 1 milliard kroner. Det er definitivt behov for større kunnskap om personlig økonomi. Nettopp derfor ønsker landsdelsbanken å bidra til at alle 9. klassinger i Troms får tilbud om opplæring gjennom Ungt Entreprenørskap, sier kommunikasjonssjef Geir Håvard Hanssen i SpareBank 1 Nord-Norge.

- Vi ønsker å fremme sunne holdninger og kunnskap om personlig økonomi gjennom skolebesøk for ungdomstrinnet. Om man lærer seg sunne økonomiske vaner i ung alder, tar man disse med seg videre i livet. Programmet Økonomi og karrierevalg gir ungdommen god forståelse. Derfor synes vi at dette er et viktig samarbeid, legger Hanssen til.

I fjor gjennomførte 638 elever i Troms programmet Økonomi og karrierevalg.