Ørjan Albrigtsen registrerer at ferga, som trafikkerer Storstein-Nikkeby-Lauksundskaret, nå skal utbedres for å øke kapasiteten noe. Men det er ikke nok.

- Det har utrolig lite for seg å øke litt på tonnasjen.  Ferga er rett og slett ikke egnet for å betjene dette sambandet. Den er for liten og i tillegg er den blant det eldste fergene i fylket. Det er sløsing med tid og penger og foreta nok en ombygging. Vi må ha ny ferge, sier Albrigtsen, som bor i Årviksand.

- Helt uaktuelt

Anbudstiden for den eksisterende ferga går til 2018, med opsjon for to år til. Det betyr at arnøybefolkningen kanskje må leve med MF ”Reinøy” fram til 2020.

- Det kan jeg si er helt uaktuelt. Vi kan ikke ha Reinøy ut anbudstiden. Vi sitter her med svarteper mens Troms fylkeskommune og Torghatten Nord krangler om juridiske spissfindigheter, sier Albrigtsen, og viser til at de to partene ikke er enige om den nedsatte kapasiteten på sambandet er et kontraktsbrudd eller ikke.

- Vi forventer ikke kafedrift eller en egen kystriksvei, men vi forlanger at vi skal slippe å bli stående igjen på fergekaia i mange timer når man kjører til oppsatt rute.

Rammes hver dag

Politikeren viser til at de fire største bedriftene på Arnøya omsatte for 300-350 millioner kroner i 2014 – mye av det eksportvarer. Men Albrigtsen understreker at selv om det er næringslivet på Arnøy som i første rekke blir rammet av den lave fergekapasiteten, så merker også privatpersoner godt problemene.

- Vi har hatt besøk tre helger på rad nå. Alle tre gangene kom de ikke med den ferga de skulle ta, selv om de siste gang var en time før avgang på fergeleiet. Både privatpersoner og småbedrifter rammes av dette hver dag. Noen har vurdert å ha to biler – en på Arnøya og en på andre siden, sier Albrigtsen.

Jobbe knallhardt

Da Framtid i Nord møtte Albrigtsen på fergeleiet på Storstein fredag ettermiddag kom han med som nest siste bil. To biler ble stående igjen.

- Du er ordførerkandidat til høstens valg. Er dette en sak du vil kjempe for om du kommer i ordførerstolen?

- Om jeg blir ordfører eller ikke så skal jeg jobbe knallhardt for å få fram samferdselsutfordringene vi har i Skjervøy.

LITEN KAPASITET: MF Reinøy klarer ikke så mange vogntog om gangen. Her kjører en trailer av ferga i Lauksundskaret på Arnøya.