Bakgrunnen for Bygdeungdomslagets oppfordring er den lave valgdeltakelsen blant ungdommer. Ved forrige kommune- og fylkestingsvalg var over halvparten av landets ordinære førstegangsvelgere ikke å finne ved stemmeurnene på valgdagen.

- Det er et stort demokratisk problem. Når valgdeltakelsen blant unge er lav, er sjansen mindre for at ungdommens meninger blir representert hos de som styrer kommunen eller fylkeskommunen. Vi tror derfor at det er et stort behov for å informere ungdom om hvilke muligheter man har og hvordan man går frem for å stemme, sier Sørum og viser til at man kan forhåndsstemme hvor som helst i landet frem til 11.september.

Flytter ut tidlig

Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at de som vokser opp i de minst sentrale kommunene flytter tidligere ut, enn de som vokser opp i mer sentrale kommuner.

Den lave medianalderen på rundt 18 år tilskrives i hovedsak manglende muligheter for utdanning ved hjemstedet og Norges Bygdeungdomslag mener dette kan være med på å påvirke valgdeltakelsen.

- Vi vet at de som er i mer stabile livsfaser, for eksempel ved at de fortsatt bor hjemme, har større tilbøyelighet til å stemme ved valg. Derfor mener vi at det trengs ekstra informasjonstiltak rettet mot de som ikke lenger bor hjemme, sier Gunn Jorunn Sørum og viser til at mange bygdeungdommer befinner seg i nettopp denne gruppen.

- Vanestemming er også et viktig moment. Det er større sjanse for at unge som stemmer ved valget første gang de har mulighet også stemmer ved senere valg. Skal vi øke valgdeltakelsen på sikt må vi få flere førstegangsvelgere til å bruke stemmeretten sin, legger Sørum til.

Gjennomfører egen kampanje

I 2015 gjennomfører Norges Bygdeungdomslag kampanjen «Stem.Bestem!» for sjette gang.

Kampanjen har som mål å øke valgdeltakelsen blant unge gjennom å informere og arrangere ulike aktiviterer.