Avtroppende kåfjordordfører Bjørn Inge Mo kan fortelle at det sittende kommunestyret gjorde et vedtak i vår om å investere i et nytt og moderne sykehjem i Birtavarre. Prislappen skal ligge rundt 220 millioner kroner, og investeringene føyer seg inn i rekken på det Mo betegner som tidenes største investeringer i Kåfjordsamfunnet.

– Totalt skal det rustes opp for et sted mellom 250 - 300 millioner kroner i helse- og omsorg, forteller arbeiderpartipolitikeren, og nevner blant annet omsorgsboligene som nettopp er ferdigstilt i Birtavarre, samt en rekke andre tiltak innen helse, rusomsorg og psykiatri.

Vil lønne seg

På spørsmål om kommunen har råd til slike investeringer, og hvorvidt Kåfjord da styrer mot ROBEK, svarer ordføreren at de tvert om ikke har råd til å la vær.

– Kommunen vil spare inn på driftskostnader gjennom en mer effektiv, og rimeligere  drift av sykehjemstjenesten, mener han.

I tillegg vil arbeidsmiljøet gjennom mer moderne løsninger bli betydelig bedre for de ansatte. Han påpeker også at Kåfjord kommune har vesentlig lavere gjeldsbelastning per innbygger enn mange kommuner i fylket.

Mo sier videre at utredningene viser at det å pusse opp eksisterende sykehjem vil komme på omlag 200 millioner kroner, men påpeker at når kostnadene for å bygge et helt nytt er rundt 20 millioner kroner mer, så sier det seg selv hva som på sikt vil lønne seg.

– Man er ikke helt sikre på hva som kan dukke opp dersom man skal utbedre det eksisterende sykehjemmet, påpeker Mo.

En hjertesak

Kåfjord kommune vil som mange andre småkommuner også i nær fremtid oppleve en eldrebølge, hvor behovet både for omsorgsboliger og institusjonsplasser vil eksplodere. For Mo er det en absolutt nødvendighet å gjøre nødvendigegrep nå.

– Og vi så at det gamle sykehjemmet holder ikke nivå, og at noe måtte gjøres, forteller han.

For vel to år siden lanserte ordføreren i Framtid i Nord planen om å bygge et nytt sykehjem.

– Nå gjenstår det å kvalitetssikre utredningene, for vi kan sette i gang med utbyggingen, sier Mo, og regner med å kunne sette i gang i løpet av 2016.

Kåfjordordføreren erkjenner at satsingen på helse- og omsorg i har blitt en hjertesak, og har et ønske om at det neste kommunestyret holder trykket oppe, som han selv betegner det.